Velvyslanec - kapitoly

Krátké popisky k padesáti kapitolám série Velvyslanec. Obsahují spoilery. Nejsou tolik pro nováčky jako spíš pro ty, kteří by se rádi k něčemu konkrétnímu vrátili a nechce se jim listovat a hledat - a nějaký malý ukazatel by jim přišel vhod. Sama bych to u spousty povídek uvítala. Pokud jste přece jen nováček, spoilery vám nevadí a 100 tisíc slov vám bude stačit na této jedné stránce, směle do toho! Dá se to využít i jako ukazatel toho, jestli by vás to mohlo bavit, nebo to raději nebudete ani zkoušet. I to bych u spousty povídek uvítala. 

1. Není to kralevic na bujném oři?! Nikoli! Je to Loki v podobě svého otce. Upřímně ho to moc nebere. Do toho přijde Heimdall s nemilou zprávou o zmizení Thora. Loki se vydává po jeho stopě.

2. To se snadno řekne, hůř udělá. Rádcové jsou ze zprávy o Odinově plánovaném pátrání nepříliš nadšeni, ne-li přímo zhrozeni. Navíc je třeba na trůn dočasně dosadit někoho alespoň vzdáleně příčetného.

3. Loki se konečně dostane na Midgard a začíná s pátráním. Protože si chce trošku vybít zmetkovskou a snad laškovnou energii, rozhodne se získávat informace trošičku zábavněji. Nejspíš ještě netuší, že má před sebou dalších 47 bolestivých a frustrujících kapitol. Nicméně - jedno ví. V Novém Mexiku se něco stalo: Thor je pryč, Jane je pryč - nezbývá než se zastavit za starými přáteli.

4. Staří přátelé nejsou příliš nadšeni. Ovšem po zjištění, že jim chybí parťák, přece jen trochu zjihnou. Avengers assemble! Jak pátrat a neplantat se jeden druhému pod nohy? Loki chce jít přes mrtvoly (nebo to alespoň tvrdí) a Avengers mají dilema. Proč nikdo nic neví, a mají tomu maniakovi věřit, že má starost o bráchu? Protože s Avengers není moc řeč, vydá se Loki za ještě starším známým.

5. Ještě starší známý nese setkání se svým oblíbeným záporákem o dost důstojněji. Loki se mrkne do jedné ze základen SHIELDu, je u velice podivného výslechu a zjistí, že jeho magie nepočítá se vším.

6. Fury si kroutí volantem, Loki se vzadu veze jako baronka a je tak obecně velice důležitý. Z toho všeho vyplyne důležitý závěr - oba dva toho ví o Thorovi zhruba stejně. Tedy skoro nic.

7. Náhled do minulosti, Lokiho nástupu na trůn, Heimdallovy vypočítavosti. Návrat k Avengers. Loki přece jen jednu maličkou informaci získal - a Avengers mají ve svých řadách docela nadějného člena. Natasha si jde vybrat pár laskavostí a Loki zase jenom čeká. 

8. Na světlo se dostává tajemná organizace. Informátor zaplatil cenu nejvyšší. Avengers se dozvídají o tajemném úkrytu, kde může být (ale nemusí) jejich chybějící hromovládce. Za rohem to vskutku není. A navíc je tady pořád otázka důvěry. Mimojiné se Tony Stark rozhodne podívat smrti do tváře a Lokiho zlodušským úmyslům se z plna hrdla vysměje.

9. Loki se vydává do jámy lvové. Avengers zůstávají pozadu a Lokiho berou jako docela slibnou podzemní sondu.

10. Loki potká starou známou. Rád by ji zachránil, ale dáma v nesnázích mu to poněkud komplikuje faktem, že vůbec není v nesnázích. Vůdce neznámé organizace se objeví. Loki si uvědomí, že pravou dámou v nesnázích je tady jedině on, tak se své nové situaci přizpůsobí po svém; udělá si pohodlí.

11. Thor žije! Dobré vědět. Loki je oficiálně dáma v nesnázích, i když to popírá. Odhazuje jednu vrstvu hrdosti za druhou a volá o pomoc své pochybné spojence.

12. Lokimu se role nelíbí a rozhodne se zachránit se sám. Musí sáhnout do zásob, ale vůně pomsty je příliš lákavá na to, aby se dále šetřil. Konečně najde Thora a oficiálně se rozhodne, že si nad tímhle vším myje ruce a mizí.

13. Polomrtvý Loki se vrací domů, aby si v klidu lízal rány. Místo obvazu dostane po ústech, místo klidu dostane jednu menší válku, a projde si tolika nepříjemnými setkáními, že zvažuje návrat zpět na Zemi, kde ještě před chvílí vypouštěl duši.

14. Thor se zbrchal až příliš rychle a pádí pryč ze svého zajetí. Má ještě spoustu práce. Avengers zjišťují, že k setkání bratrů vůbec nedošlo a že Loki jim vzal roha. Loki na Asgardu pravděpodobně umírá – zase. Svým dramatickým způsobem tak ukončil jednu maličkou válku. Mezitím se ostatní, kteří jsou ještě na nohou, rozhodují, jestli ho dorazit nebo poslat na ozdravnou kúru.

15. Thor zjišťuje, že Heimdall je strážce na baterky a někde se fláká, popřípadě na korunního prince sprostě kašle a odmítá ho vzít domů. Nechtěný čas tráví se svými pozemskými kolegy a dozvídá se jednu šílenost za druhou. Lokiho nepřítomnost hraje v jeho neprospěch a z něj je opět padouch.

16. Ljósálfheim nad Lokim drží ochrannou ruku. Avengers poněkud vlažně podezírají Lokiho z nekalosti, ale jsou už unavení – jde se spát.

17. Loki se probouzí ze slastného bezvědomí a prožívá silnou existenční krizi. Tony se na Zemi zabývá neznámým artefaktem a nehodlá se o tomto detailu s nikým podělit, dokud z toho nebude něco mít.

18. Avengers se nepříliš energicky pouštějí do nového dne. Thor neví, co si počít s vědomím o Lokiho fingované smrti. To ještě nebylo nic proti tomu, že stále chyběla jeho milá a že jeho přátelé ho evidentně vůbec nepostrádali, zatímco trpěl. Rozhodne se zbavit se zlozvyku alá „nekomunikovat“ a konfrontace na sebe nenechá dlouho čekat. Tony je idiot.

19. Lokimu je to sice silně proti srsti, ale Ljósálfheimské pohostinnosti je třeba zatnout tipec. To by se nikam nedostal. „Zajatý“ Aeris se na Asgardu necítí ve své kůži a Odin se dozvídá, o co vlastně přišel, jinými slovy poslouchá rádce, kteří mu vyčítají Lokiho způsob vlády. Heimdalla to tak nudí, že si vzpomene, že nikdo nehlídá bránu do jejich světa a někde dole trčí jejich pohřešovaný princ.

20. Avengers pro změnu podezírají Furyho. Kam zmizel ten záhadný artefakt, který podle všeho dokáže přizabít Asgarďana? Loki utekl jedné elfce a snaží se utéct i druhé. Potácí se ode zdi ke zdi a netuší, do čeho se žene. Nehnal by se, kdyby tušil. Vzhůru zpátky na Asgard, odkud si raději vezme taxíka (Bifrost), protože tohle alternativní cestování není nic pro jeho chátrající zdraví. Thor pádí k Bifrostu z druhé strany, protože se Heimdall konečně vrátil na své stanoviště.

21. Loki se podělí o část pravdy s Heimdallem, zatímco nepříčetný Thor se žene do paláce. Loki ví, že svoje už udělal, může klidně zmizet. Proč to neudělá? Chce ten artefakt, chce se pomstít za újmu na egu? Thor s tím samozřejmě nemá nic společného. Ten momentálně nadává svému tátovi v domnění, že nadává bráchovi.

22. Loki přistane přímo u Avengers. Nedá se říct, že by byl vítán. Loki zjistí, že je podezírán, ale když mu dojde z čeho, málem se zvencne. Dokonce natolik, že i původně nepřátelští hrdinové ho chtějí zabalit do deky a posadit někam do kouta. Tony má tak černé svědomí, že se hroutí už jen z přítomnosti experta na lži.

23. Thor je po rozhovoru s otcem o něco klidnější a už tolik netouží Lokiho zabít. Jak dlouho to asi bude trvat? Máte pravdu, bude stačit jen pár vět! Tentokrát je to ale vážné. Thor pádí zpět k Avengers, odkud se Loki chystá na lov Thorových únosců. No, je načase, aby se uskutečnilo dlouho očekávané sourozenecké znovusetkání. Společně s Thorem se však do věže nacpe ještě někdo velice nevítaný. Když se daří, tak se daří. Tony začíná sklízet plody své práce. To neznamená ani omylem, že by se polepšil, samozřejmě.

24. Loki je na cestě do úkrytu Thorových únosců. Tedy v to alespoň doufá. Tony rýpe do artefaktu, který se mu stále daří tajit. A Natasha s Clintem dostanou pěkně za uši od svého šéfa.

25. Loki je na návštěvě u únosců a znovu se setkává s vůdcem neznámé organizace. Zjišťuje, že nebude tak snadné ho zabít.

26. Clint s Natashou dostali za uši od šéfa, teď dostane za uši šéf. Agenti si dali dvě a dvě dohromady, a je třeba je na chvilku odklidit. Loki je opět v pasti a žádá o pomoc Heimdalla. Ten posílá někoho, kdo pomoct může.

27. Thor se žene do úkrytu svých nepřátel a neví, jestli s plánem masakru nebo záchrany bratra. Dostane se do situace, o které se mu nikdy ani nesnilo, a Loki si znovu sáhne na dno své důstojnosti.

28. Loki dostává jednu lekci za druhou a opravdu těžce to nezvládá. Thor se i se svým doprovodem potřebuje dostat zpátky do věže, v sázce jsou životy. Agenti stále chybí a Steve s Brucem nějak nepoznávají Tonyho.

29. Křehký a krátký moment klidu. Thorovi některé věci pomalu dochází. Tony stojí sám za sebou. Je opravdu potřeba, aby se Clint s Natashou vrátili do hry, teď víc než kdy jindy. Steve si vyhrnuje rukávy a jde pro ně.

30. Loki se zase musí vrátit do světa živých. Koho by to bavilo? Steve jde na návštěvu k SHIELDu, jako by jen vyzvedával děti ze školky. „Stalo se něco zajímavého, když jsme byli pryč?“ Avengers se Lokiho tak zželelo, že už ho navzdory všemu automaticky chrání. Tajemství už nemá jenom Tony, ale všichni. Kromě Thora.

31. Thor si jde popovídat se svou drahou polovičkou. A protože je to sadista, rozhodne se to sfouknout i s bráchou. To se dost přepočítal, jestli si myslel, že to zvládne důstojně a klidně. Zodpovíme pár otázek, otevřeme staré rány a některé teprve objevíme. Jedna radost.

32. Konečně se dozvíme jméno hlavního záporáka příběhu. Thor využívá trochy klidu, aby se alespoň částečně sebral. Čeká se na další krok. Heimdall se zase někde fláká. Tonyho to jeho malé tajemství užírá zaživa. Loki se rozhodne, že je načase si o této maličkosti promluvit mezi čtyřma očima. Proč na té věcičce oba tolik lpí? Z podobnějších důvodů, než by si pomysleli. Další existenční krize, protože těch nikdy není dost. Artefaktu je třeba se zbavit, a to hned.

33. Něco se řeší na Zemi, a co až se dozvíte, že na Asgardu se něco teprve začíná dít? A že to má spojitost? Proč ne. Odin dostane nemilou návštěvu a Heimdall by potřeboval dovolenou. A Avengers si pokecají s nepřítelem. Je třeba se připravit na konečnou konfrontaci, a ta se k Furyho radosti bude nejspíš odehrávat na Asgardu. Což je vzhledem k povaze toho prokletého artefaktu poněkud nešťastné. A co je ještě horší - kostlivci se derou ze skříní!

34. Tony chce svůj zasloužený lynč! Loki je žalem bez sebe, že nemá čas si užít tento dusný okamžik mezi hrdiny a mnout si v pozadí všeho ruce. Nepřítel udělal krok, na který čekali, a on nechce ztrácet čas. Plánuje další postup. Avengers mají výčitky a navíc už jsou dost hluboko v celé problematice – nenechají se jen tak zazdít a trvají na tom, že pomůžou, jak jen budou moci. Jak se dostat nepozorovaně na Asgard? Thorovi se to nebude líbit.

35. Skupinka se vydává na Asgard. Vztahy napjaté a očekávání katastrofy, to člověka dokáže zdeptat. Loki navzdory všemu hledá i na těch nejmenších místech způsoby, jak si ze všech vystřelit. Nějaká kompenzace za ty trable, kdo by se na něj zlobil? Čeká nás setkání s krásou Asgardské přírody, tak okouzlující, až to hrdinové neunesou a rozdělí se na dvě skupiny, aby tu krásu nějak dokázali vstřebat.

36. Heimdall svou práci opravdu fláká. Bifrost se bude muset starat sám, on má jiné věci na práci. Avengers se snaží rozhoupat k tomu, aby vešli do města. Clint sebere odvahu a trochu nepříčetnosti a vydá se na první kontakt.

37. Heimdall se připojí k Avengers a svým dvěma princům. Mají plán? Možná? Ještě tak kdyby se na něm všichni shodli. Loki chce krev, Thor vyjednávat. Taky se opět dozvíme pár pěkných detailů. Nakonec za všechno nemůže Loki, ale Odin?? Šokující. Clint si připadá jak v telenovele a nedá se říct, že by se tak docela mýlil.

38. Bráchové jdou do sebe, i kdyby jen slovně. Mají podivný zvyk osvojovat si navzájem nedostatky toho druhého. Loki volí asasínský postup, Thor politický. Clint je mluvčí, který kope hlavně za příčetnost a selský rozum. Vede se moc řečí, každopádně, a Loki jede sólo. S nepřítelem se setká jako s dávno ztraceným bratrem.

39. Avengers dál stojí na místě a Thor je nepříčetný. Tak Loki jede sólo? To umí taky! V boji s vůdcem organizace se ukazuje, že jediný, kdo skutečně pobral smysl Odinova vychování, je právě Loki. Ke smůle všech zúčastněných.

40. Thorovi (zase) rupnou nervy, Avengers se (konečně) pohnou, připojí se Válečníci a Gunnlod využije času a poklábosí se svým kdysi drahým. Fiasko od začátku do konce, jinými slovy.

41. Natasha jde na věc. Je třeba se nějak dostat do paláce. Sif má stejný plán. A mimoto potká i svého drahého přítele z minulosti. Loki ji posílá osvobodit zajatého elfa, aby měl alespoň zdání převahy proti armádě za dveřmi.

42. Loki se po dlouhé době setkává se svým adoptivním otcem. Gunnlod čeká na příchod svého syna. Dočká se ho, ale jinak, než by čekala. Natasha se ne a ne dostat ke svému plánu. Loki se svým nemesis dochází k němému souhlasu, že je třeba tuhle frašku dotáhnout do konce, a to i za cenu nejvyšší. Stačí jen málo, aby nedošlo na nejhorší.

43. Sif nutí elfa Aerise, aby byl na chvilku užitečný. Asgard se otřásá v základech, Natasha má v rukou artefakt a pádí pryč. Loki s Odinem jsou navzdory všemu na stejné straně. Thor se k nim snaží dostat a Hogun zvažuje dezerci. Avengers mají konečně nějakou práci.

44. V paláci je dávno po všem, zbývá jen bolest a pláč. Loki nemá pocit, že by vyhrál. Přece jen byla cena příliš vysoká, ale svůj slib splnil. Palác je možná klidný, ale Asgard krvácí dál. Nepřátel je příliš, Avengers ani oslabení místní válečníci nestíhají odrážet útoky, natož chránit bezbranné civilisty. Loki ví, že sáhnutí na dno zapovězených zásob se nevyhne. „Jsme potřební jinde. Se vším, co máme.“

45. Boj – boj – boj! (varuji před případným znechucením nad představou urvaných končetin a tomu podobných) Kdopak se to k nám připojil? Ano, mistr dramatických nástupů na scénu a jeden vzteklý zelenáč.

46. Tak jsme si prošli masakrem, teď je čas na povídání. Možná se něco vyřešilo, ale ještě pár detailů zbývá. Třeba jak tohle všechno uklidit. Lokiho už spatřilo příliš moc lidí na to, aby dokázal zmizet a nikdo se na nic neptal. Ještě že na Asgardu nemají vlezlé novináře. To nejhorší nás ale teprve čeká – debata s Odinem. Snad zase nezkolabuje, jak to má ve zvyku.

47. Ach ty chvíle těsně po boji, které nám nikdy neukážou. Stále nejistí, roztřesení z toho, co bude dál, obklopeni smrtí, nepřipravení čelit svým vlastním problémům.

48. Dohra. Natasha s Clintem sedí pod stromem. Steve s Tonym se rozhodnou, že snaha o vyříkání je teď o něco méně bolestivá než pohled na tu hrůzu okolo. Asgard začíná řešit oficiální stránku věci. Co podsunout radě starších, co lidu? Takový průser bude chtít koberec obřích rozměrů. Lehké náznakovité Aeris/Loki, jen tak mezi řečí.

49. Velice ukecaná kapitola. Menší dodatek k problematické jizvě a Lokiho zatracení, snad jakási naděje navrch toho hořkého vítězství. Loki se hecuje, aby se dal dost do kupy na to, aby si konečně promluvil s bratrem.

50. Oni věděli, proč to tak dlouho odkládat. Loki se zhostí své snad již osudem dané role. Jeden ve stínu, druhý na výslunní. Byl snad důvod, proč bylo řečeno, že se oba bratři narodili jako králové. Společně dokážou z kousků poslepovat jednoho docela ucházejícího. 

Doslov (nikoli epilog)
Share:
spacer

Žádné komentáře:

Okomentovat