Harry Potter - oblíbené AJ jednorázovky

Povídky jsou v anglickém jazyce. Je to v nadpise, ale stejně se vždycky najde někdo, kdo se ptá. <3 Spoilery taktéž přítomny.

Bohužel, stránka, na které jsem většinu těchto povídek četla, byla zrušena. Některé se mi podařilo zálohovat do počítače, některé jsou ztraceny, některé jsem našla jinde. Ponechávám jen ty, které se mi podařilo najít nebo archivovat.

SLASH

 Sirius Black/Remus Lupin


1. Mapmakers (FA.org) od Casiry
Děj: Fred se snaží zjistit, kdo to vlastně byli Červíček, Tichošlápek, Dvanácterák a Náměsíčník. Když jim osud vezme dalšího z nich, rozhodne se Fred jít až do minulosti, aby zjistil pravdu.
Názor: Proč já si tak ubližuju? Ze začátku milé, postupem času to začne bolet. Jako všechno, co se byť jen trochu otře o kánon. Pobertův plánek tu má velkou, zatraceně dojemnou roli.
Varování/tagy: spoilery (je to vůbec možné?) - povídka se odehrává v období Fénixova Řádu a Prince dvojí krve
pozn. 25.09.2022: nově dostupné zde

2. Two Wizards, One Gift, and a Duck-Billed Platypus (LJ) od sheafrotherdon
Děj: Jsou to Harryho první Vánoce! Sirius je přesvědčen, že ten dokonalý dárek se skrývá v mudlovském hračkářství. A Remus sice tušil, co ho čeká, ale stejně...
Názor: Opět to tu trošku prosvětlíme, ať pořád nepláčeme nad kánonem. Tahle povídka je má oblíbená, rozesmála mě víc než jednou. A sice si pořádně nemůžu troufnout komentovat charakteristiku těchto dvou postav, ale myslím, že jsou to prostě oni. Věřím autorce každé slovo. "Happy Christmas, you sad old git." 
Varování/tagy: fluuuuff, ptakopysk (to je varování, ne tag)
pozn. 25.09.2022: nově dostupné jen na AO3

3. It's Not The Years, Honey, It's The Mileage (LJ) od thistlerose
Děj: And I pray tee now tell me, for which my bad parts didst thou first fall in love with me?
Názor: Remus má zrovna 35. narozeniny, když se s Tichošlápkem setká znovu. Jak můžete čekat, je to ze začátku poněkud nemotorné setkání, oba se drží zpátky, ani jeden z nich nemusí. Oba se potřebují smířit s tím, že už nikdy nebudou takoví, jací byli před třinácti lety. A přestože tomu neupřete trochu toho angstu (Azkaban, smrt Potterových), konec je nadějný, milý a smířlivý.
Varování/tagy: angst, implicitní sex (vážně, to nestojí za řeč)

4. Black Moon od Julie Fortune
Děj: Odehrává se po Vězni z Azkabanu, v jedné opuštěné chatce uprostřed lesa.
Názor: Aaa, další bolestivé znovusetkání. Na tenhle pár se to angsty povídkami jenom hemží, těžko mi to můžete zazlívat! Máme tu šťastné a klidné chvilky, nešťastné a velmi neklidné, je tu trošku drama, protože prostě Sirius, co od něj chcete? Badass Remus je vše, co vám stačí ke štěstí. Tahle povídka se mi docela dost usadila v paměti, jelikož mě donutila prostřídat snad celou škálu výrazů, a ani jeden nezůstal dlouho. Nechybí tu ani Snape, i když se sotva mihne. Uvěřitelně hořká atmosféra. A další obrovské plus rodině McGonagall!
Varování/tagy: sex (překvapuje to ještě někoho? ani tady to ale není něco, co by bylo skutečně hodno varování)

5. Rain (LJ) od thistlerose
Slova: 1 600
Děj: Některé věci se prostě nedají smýt.
Názor: Takové poetické. Jinak samozřejmě bolestivé. Ale krásné, láskyplné. Bonusové body: "He's already mad, and she's already dead."
Varování/tagy: angst, Grimmauld Place

6. Hang The Moon od Canis M.
Děj: Tři ze čtyř Pobertů se vydají do Prasinek.
Názor: Tenhle autor má na mladé Poberty prostě oko; dialogy krásně plynou, chemie u přátelství Siriuse a Jamese, humor a pár chvilek, které zahřejí u srdce. 
Varování/tagy: ňuf ňuf
pozn. 25.09.2022: jen na AO3

7. A Particular Affinity od Canis M.
Děj: Povídka, kde se mladý Sirius konečně rozhodne, a hned nato je vyhozen z knihovny.
Názor: Asi nemusím říkat, že dialogy jsou hodny nějaké ceny, že ne? Stejně to říkám. Je tak jednoduché si je představit. James i Peter jsou již rozhodnutí, jakým zvířetem se stanou, aby mohli doprovázet svého vlkodlačího kamaráda, ale Sirius si pořád nemůže vybrat. "Capybara my arse!"
Varování/tagy: je to nevinnost samotná!
pozn. 25.09.2022: jen na AO3

8. Something This True od Ciircee
Děj: Sirius se vrátil, ale nikdo ho nevidí ani neslyší, Remus odmítá brečet a James vede život po životě.
Názor: Tahle povídka je pro mě spešl už z toho důvodu, že ačkoli se odehrává kanonicky po konci Fénixova řádu, tak to zdaleka není tak bolestivé jako většina povídek z tohoto období. Sirius bloumá po svém starém nenáviděném domě, pronásleduje Remuse, a až když mu James (který zřejmě vede posmrtný život) oznámí, že je... jakože... po smrti, pochopí, proč si ho nikdo nevšímá a proč se k Remusovi všichni chovají, jako by byl jeho vdova. Přestože je tu spousta humorných prvků, je to vážná romance. Nádherná nádherná nádherná povídka. Už jen za těch pár perfektních monologů (i když to monology být neměly) to stojí. Absolutní trefa do mého pochybného vkusu.
Varování/tagy: smrt (v uvozovkách, pravděpodobně - a tak to má bejt!)
pozn. 25.09.2022: online nedostupné, archivováno

9. Canis Major, or The Babysitting Story od rsgamesmods
Děj: Sirius vypráví o hvězdách, válce a lásce, a nic z toho absolutně nedává smysl. Ještě že má jen jednoho posluchače - miminko.
Názor: Jsou povídky, které doporučíte, protože se vám líbily. Pak jsou povídky, které máte opravdu moc rádi a budete na ně prostě nějakou dobu myslet. Než na ně narazíte znovu. Vyloženě se za ni zaručujete, ať už je to třeba nebo ne. Což dělám teď. Tahle jednorázovka je jeden velký monolog. Milý a úsměvný, sem tam padne nějaká bolístka. Jinak je plná naděje, a to i navzdory tomu, že víte, jak všichni ti lidi, kteří se zavazují Harryho chránit, dopadnou. Ono je to bolestivé nejspíš kvůli tomu, ale čistě pro své dobro to ignorujte a užijte si povídání s miminkem, povídání bez nejmenšího tušení, co se bude dít. Nevědomost je tak sladká, myslí si Sirius při pohledu na svého kmotřence. Nevědomost je tak sladká, myslí si čtenáři.
Varování/tagy: ňuf. jo, zas. (je to jakože slash, ale jen takový lehounký náznak - co byste chtěli, když mluvíte k malému děcku, že jo)

10. Inhabited By Winter od yahtzee
Děj: Remus by chtěl být kdekoli jinde; chtěl by být doma, ať už je to kdekoliv. Dům na Grimmauldově náměstí to však není. Kdyby to bylo na něm, byl by to jeho domov. Ale na něm to není.
Názor: Sirius se u sebe doma hryže nudou a Remus dělá vše pro to, aby mu pomohl. (Ne s tím hryzáním.) Klacky jsou mu pod nohy házeny ze všech stran, a on to ostatním členům Fénixova řádu může jen těžko zazlívat. Otevřeme pár starých ran a počteme si pár hořkých řádků. Pro ty já mám slabost. Velké plus za misi, na které se Lupin krapet poštěká se Snapem, to byla radost číst. Nadějný konec - áno. Povídky těchto dvou by měly končit jedině nadějně. (*mohutný povzdech*)
Varování/tagy: ---
pozn. 25.09.2022: dostupné na ff.net

11. Coming Around od rev02a
Děj: Wolfstar očima Jamese Pottera.
Názor: Ani není třeba vysvětlovat, jak moc se mi tahle jednorázovka líbila. James se bude ženit a mezitím se snaží nějak poprat s faktem, že dva jeho nejlepší kamarádi spolu... spolu... 
Zkrátka se s tím nějak nedovede smířit, a ani pořádně neví proč. Velice milá povídka s nádherným koncem.
Varování/tagy: ---

12. "Sing My Heart" od Persica
Děj: Někdo má pro své vzpomínky fotoalba, Sirius má hudbu.
Názor: Příliš dlouho jsme se rozplývali, je načase si zase nechat zlomit srdce. Remus a Sirius se nějak nemůžou dohodnout, jak se vyrovnají se svou minulostí - každý se topí ve svém vlastním zoufalství. Co se tak do něj ponořit společně?
Varování/tagy: sex (to už tady dlouho nebylo!)
pozn. 25.09.2022: dostupné zde

13. Molly Weasley (FF.net) od createadisaster
Děj: Během Fénixova řádu, krátká povídka o Molly, Remusovi a Siriusovi. Trošku sladké, trošku smutné.
Názor: Prej trošku smutné! Trošku! Mé srdce. *vzlyk* Fajn, ale až konec. Do té doby je to moc fajn.
Varování/tagy: angst

14. Sirius Versus the Igloo (nebo na AO3) od shaggydogstail
Děj: Remus uvízl v iglú. V Zapovězeném lese, uprostřed vánice, se Siriusem a bez jakékoli magie. Evidentně si z nich Peter vystřelil. Super.
Názor: Ah, má drahá nebolestivá povídka, akorát tak na ty ohavné díry ve srdíčku. Milá, vtipná, rozkošná. A konec, konec... 
Varování/tagy: ňuf ňuf (kdož nejste obeznámeni s mým pochybným slovníkem, tohle stojí pro tag fluff)

15. As It Happened od Lone Astronomer
Děj: Náměsíčník je v poslední době náladovější než obvykle. Proč?
Názor: Já si naivně myslela, že to bude další sladký příběh z dob Pobertů. On to sice byl příběh oné éry, ale ne sladký. Vůbec ne sladký. Bolí to a frustruje, a zanechá to ve vás hořkou tečku. S malinkatou nadějnou třešničkou (spíš rybízem) navrch. Nicméně - áno, doporučuji, protože sadismus a protože je to krásná povídka.
Varování/tagy: bolí-
pozn. 25.09.2022: dostupné na ff.net

16. Did It Ever Occur To You? od JuliaKerns5
Děj: Éra Pobertů, slash. Sirius s Remusem zaslechnou Jamese, Lily a Petera, jak se baví... o nich. A dalších věcech, o kterých se radši nezmiňovat.
Názor: Tak u téhle už jsem se naštěstí nespletla; lehká, úsměvná a milá. Potěší dušičku a konec vám vlepí šibalskou pusu.
Varování/tagy: humor

17. Of Envelope Glue, Twitching & Two Percent Chances od xxanglophilexx
Děj: Je 8:10 ráno, 13. dubna v roce 1976, když si Sirius Black uvědomí, že se líbí Remusovi. A pokud sebou Remus přestane cukat a nadechne se dost na to, aby mohl vést smysluplnou konverzaci, možná si taky něco uvědomí.
Názor: Začíná skvělým nápadem, který by spoustě lidem leccos ulehčil. Nebo zkomplikoval. Druhý případ se samozřejmě týká Remuse, protože ten kluk je prostě štístkař. Všichni studenti (a nejen studenti) Bradavic onoho osudného rána dostanou dopisy, v nichž poznají, co si o nich kdo myslí. Takže je nepřekvapivé, že v dopise Lily bude samá chvála od Jamese, Peter si taky někoho najde, a zatímco se Sirius prohrabává desítkou holčičích dopisů, ten jeden od jeho vlkodlačího kamaráda je těžké přehlédnout. Remus má chuť si rvát vlasy a výt na Měsíc, zabít všechny okolo a doufat v dvouprocentní šanci, že to stupidní kouzlo nebude fungovat a on bude ušetřen ostudy.
Jeho POV je tady k pomilování, jelikož je to prostě Remus. Takový laskavý cynik, neustále bojující a přesto smířený, slušný a zdvořilý a přitom sprostý jak dlaždič. Je možné ho nemilovat? Co, Siriusi? 
"Goodbye, Unnoticeable Remus Lupin. Hello, Poofter in Love with His Best Mate"
Varování/tagy: ňuf ňuf ňufity ňuf, romantické, humor


GEN/BEZ PÁRU/PŘÍBĚH


1. Padfoot's List of Dating NoNos: 101 od CaramelBoost
Děj: Remuse už to nebaví; poslouchat stížnosti dívek na nedostatek dvornosti jistého Siriuse Blacka, a vulgární přístup onoho řečeného mladíka vůči randění mu taky příliš nevoní. Rozhodne se ušetřit sám sebe i potenciální budoucí přítelkyně a sepíše seznam věcí, které Sirius na rande nesmí dělat.
Názor: Další humorná ukázka z doby Pobertů, lze tomu vůbec odolat? Navíc ten seznam nemá chybu. Protože je šílený, a přitom si umíte představit, že to všechno se klidně mohlo stát, a náš Casanova by toho byl úplně klidně schopen. 
79. I am not allowed to 'moo' as people pass by our table.
Varování/tagy: humor 

2. From Portrait to Portrait od ava_ked
Děj: "Missing Moment" - Menší náhled do mysli Phinease potom, co se vytratil z Brumbálovy kanceláře a vrátil se zpátky na Grimmauldovo náměstí hledat Siriuse. Všichni ho vidí jako cynický, sarkastický portrét - není snad něco víc?
Názor: Ach, odolejte trochu angstu. Rodina Blacků ho má na rozdávání, a taky že rozdává. Smutné, místy hořce úsměvné. A pak zase smutné. "Just come out, dammit!"
Varování/tagy: angst
pozn. 25.09.2022: dostupné na ff.net



RŮZNÉ PÁRY & KANONICKÉ PÁRY

Pár: Lily/James
Děj: Lily asi zešílí. James taky. Potřebují spát. A Harry? Ten řve. A řve. A řve. Ještě že mají Siriuse.
Názor: Sladké, místy vtipné a ještě k tomu roztomilé, co ještě chcete? "Don't worry yourself, he's in good hands." 
Varování/tagy: fluff
pozn. 25.09.2022: dostupné jen na archivu stránek

2. Baby Nimbus 600 od Aerin
Pár: Lily/James
Děj: Sirius má pro svého kmotřence dárek. James mezitím svého syna učí mluvit, a marně se snaží z něj vypáčit slovo, na kterém mu záleží nejvíce.
Názor: Nebyly by to krásné časy, kdyby byly? Byly by, kdyby mohly. Ale nebyly, a nám zbyly oči pro pláč. Krátká roztomilá povídka. "You two truly are simple creatures."
Varování/tagy: fluff
pozn. 25.09.2022: dostupné na ff.net

3. The Best Laid Plans of Mice and Women od Pelirroja
Pár: Lily/James
Děj: James Potter zjišťuje, že manželství není žádný med. Jak to udělat, když před svou ženou potřebujete skrýt opravdu velké tajemství?
Názor: Ach, má další láska. Museli byste být z šutru, abyste si tohle nezamilovali! Vtipné, milé, šibalské. Lily odmítá možnost, že by o něčem nevěděla, James se zdráhá a jeho přátelé nakonec nebudou jenom jeho přátelé. "Lily killed Peter and she has no idea." 
Varování/tagy: humor
pozn. 25.09.2022: dostupné na ff.net


poslední úprava článku: 25.09.2022

Share:
spacer

Žádné komentáře:

Okomentovat