Life on Mars - oblíbené FF jednorázovky, drabble

V tomhle fandomu jsem si nemohla dovolit být příliš vybíravá. Původně jsem dokonce začínala jen na přátelských vztazích mezi postavami, ale když už jsem pak prohledávala i ty hluboké a děsivé vody slashe, už jsem tam i zůstala, protože to se holt stává. 

Povídky jsou v angličtině, upozornění ke každé zvlášť, obsahují spoilery.


GEN/BEZ PÁRU/PŘÍBĚH/PLATONICKÉ


1. Interludes and Examinations (AO3) od travels_in_time
Slova: cca 2700
Vztah: Sam Tyler & Gene Hunt
Děj: Sam Tyler se chová ještě divněji, než je u něj obvyklé, a Genovi chvilku trvá, než přijde na důvod.
Názor: Povídka, která jako jedna z mála pracuje s podstatou seriálu. Dává smysl jen, když jste obeznámeni s navazujícím seriálem Ashes to Ashes, která vrhá světlo i na Life on Mars. Docela smutná povídka, krásně zaplňuje hluchá místa A2A a docela obstojně zakončí v seriálu jen tak lehce zmíněný konec Sama Tylera.
Varování/tagy: spoilery pro Ashes to Ashes

2. You Say You Want an Evolution (AO3) od travels_in_time
Slova: cca 700
Vztah: Sam Tyler & Gene Hunt
Děj: Psáno na námět: "Žádný neandrtálec. Australopithecus!"
Názor: Kraťučké, úsměvné a milé. Krásné dialogy, skvělá Phyllis.
Varování/tagy: ---

3. The Fear of Nightmares (AO3) od travels_in_time
Slova: cca 3000
Vztah: Sam Tyler & Gene Hunt
Děj: Gene Hunt a jeho logika: Sam má noční můry. To má dost špatný vliv na Samovu užitečnost celému týmu. Což znamená, že Samovy noční můry jsou teď i jeho problémem.
Názor: Zezačátku se to tvářilo docela psycho, protože ta holka se dá popsat jedině jako psycho. Uprostřed to nabralo nečekané obrátky a já se bavila mnohem víc, než jsem si původně slibovala. Gene se s rázností sobě vlastní chopí svého nového úkolu a vyřeší ho po svém. "Bubbles is nicked."
Varování/tagy: ---

4. Kidney Punch (AO3) od basaltgrrl
Slova: cca 3000
Vztah: Sam Tyler & Gene Hunt
Děj: Konfrontace, násilí, a následky nešikovné rány do ledvin.
Názor: Má oblíbená, protože prostě H/C. Sam šel s bolestí v bedrech do nemocnice, kde čeká na výsledky. S doporučením znějícím "klid na lůžku" se samozřejmě vrhne zpátky do práce, protože je to prostě Sam, a protože o jeho neviditelném zranění nikdo neví. Pořádná rána však na sebe ještě nechává čekat, a Gene je nepřekvapivě u toho. Děsivě dobře popsaná bolest, až mě z toho rozbolely ledviny. Proboha, dávejte na sebe pozor, lidi.
Varování/tagy: H/C, whump, násilí

5. Leave It All Behind (AO3) od talkingtothesky
Slova: 200
Vztah: Sam Tyler & Gene Hunt
Děj: Dva různé způsoby, jak se zničit.
Názor: Au. Nemyslím tím alternate universe, ale zatraceně au. Drabble, které ve vás zanechá stopu. Protože tohle se úplně klidně mohlo stát.
Varování/tagy: smrt

6. An Honourable Purpose (AO3) od Donna_Immaculata
Slova: cca 6500
Vztah: ---
Děj: Tým vyšetřuje. V gay klubu.
Názor: Dialogy jsou vychytané, slyším jejich hlasy. Tak to má být. Až jsem měla pocit, že jsem to viděla na vlastní oči v seriálu. Velmi věrohodně podaná povídka, lehce podbarvená nádechem suchého humoru.
Varování/tagy: gay klub a Gene Hunt = homofobní poznámky

7. Denial (AO3) od ExplodedPen
Slova: cca 900
Vztah: Gene Hunt & Sam Tyler
Děj: Celé ty roky, které Gene strávil popíráním toho, co se stalo, se sesypou jako domeček z karet, když minulost projde dveřmi hospody...
Názor: Naše drahé angst, copak něčeho takového se lze nabažit? Jedna z mých nejdražších jednorázovek, asi protože patřila k prvním, asi protože je tak uvěřitelná a milá. "Gladys?"
Varování/tagy: angst, jak vás jistě nepřekvapí

8. What You Do To Me (AO3) od Little_Cello
Slova: cca 400
Vztah: Sam Tyler & Gene Hunt
Děj: Je to pitomec, a protože je to pitomec, šel a zase to udělal. Dostal se do problémů.
Názor: Mé oblíbené H/C. Gene ztrácí nervy a Sam se snaží.
Varování/tagy: Hurt/Comfort

9. You Put Me In A Spot (AO3) od Little_Cello
Slova: cca 2500
Vztah: Sam Tyler & Gene Hunt
Děj: Sam je během pronásledování zločince zraněn a Gene se o něj musí postarat.
Názor: Stejný autor, stejný žánr, delší povídka! Je něco lepšího? Nádherné H/C, humor, a nepopiratelná roztomilost na konec.
Varování/tagy: H/C, whump

10. There's someone in my head, but it's not me (AO3) od space_oddity_75
Slova: cca 5 000
Vztah: Gene Hunt/Mrs. Hunt, Gene Hunt & Sam Tyler
Děj: Po nehodě se Sam ocitá v život ohrožujících podmínkách. Bude dost silný, aby to ustál, a dostane ho vyléčení konečně domů?
Názor: Popis je takový tuctový, a přesto je tohle má další srdcovka. Napínavé, občasný záchvěv šílenství, a zvratů až hanba; pocit z povídky jsem měla velmi podobný tomu ze seriálu samotného. Svou nejasností a dvojznačností mě pořád držela v nejistotě, a přestože je to frustrující, já to jako správný fanfikční sadista vždycky uvítám. Plus za krásné zobrazení vztahu Gene & Sam.
Varování/tagy: H/C, angst

11. If I knew Then What I Know Now (ff.net) od XWingAce
Slova: cca 2000
Vztah: ---
Děj: Třicet dětí na policejní stanici, to si říká o průšvih.
Názor: Chtěla jsem do onoho vztahu napsat Sam & Sam, ale asi bude lepší to napřed napsat tady. Tedy že ona skupinka dětí není jen tak ledajaká, a jaká náhoda, že je mezi nimi i maličký Sam, tak nadšený z návštěvy skutečné policejní stanice. A to se jeho dospělé já tolik snažilo se mu vyhnout. Je tam troška humoru, malinko angstu (protože prostě Sam) a nakonec i nečekané pochopení a docela milý konec. Gene & Sam, trošku, ale stojí to za to.
Varování/tagy: ---

12. Somewhere (ff.net) od Exploded Pen
Slova: cca 1000
Vztah: Gene & Sam (G/S taky může být)
Děj: Jednoduchá jednorázovka na jednoduchý námět: Sam H/C a Gene, přátelství nebo slash.
Názor: Nic víc a nic míň, námět byl splněn na sto procent a jakoukoli dušičku hladovou po oblíbeném H/C tohle zaručeně potěší. (And the next a little voice in Sam's head went fuck this. He passed out.)
Varování/tagy: Hurt/comfort

13. Submerge (ff.net) od evilexboyfriend
Slova: cca 1000
Vztah: Gene/Sam (pokud to tam vidět chcete)
Děj: Chlapcům se podaří dostat se do maléru. Není to zkrátka jejich den.
Názor: Snaha zatknout chlápky, kteří mají navrch, je na nic. Nechat se postřelit, to je taky na nic. Nechat se postřelit dvakrát a ještě utíkat před hrozícím výbuchem, to je tak kolosálně na nic, až to není ani k pláči. Sam to tady docela schytá, ale Guv má všechno v malíku. A konec je uspokojivý pro všechny. Až na pár lidí, ale komu na nich sejde?
Varování/tagy: Hurt/comfort

14. Mr Superhero (ff.net) od kdewitt
Slova: cca 650
Vztah: Ray & Gene, Ray & Sam
Děj: Proč chtěl být Ray DI.
Názor: Málokdy se narazí na povídku tohoto rázu, tudíž když už se vám to povede, je třeba si to jaksepatří užít. Je to kratičká povídka, ale angstu je tam požehnaně a hořkosti ještě víc.
Varování/tagy: angst, drama

15. Hello, Goodbye (ff.net) od Jeannie-Mckay
Slova: cca 3000
Vztah: ---
Děj: Alternativní konec k S02E08, spoilery, smrt.
Názor: Člověk by řekl, že mě to nepřekvapí, když si přečtu tagy a upozornění. Inu, překvapí. Stáhly se mi útroby a bylo mi smutno. To byl asi účel. Depresivní, krucinál. Ale vážně, nějak se mi to zarylo do paměti. Ta scéna (všichni víme, o které mluvím) byla popsaná tak... dojemně a přitom úsečně. Bolestivě s kapkou humoru, což na tom bylo ještě bolestivější. A pak bylo po všem. Mé ubohé srdíčko.
Varování/tagy: angst, tragédie, smrt

16. Home (ff.net) od Jeannie-Mckay
Slova: cca 2000
Vztah: ---
Děj: Sam zkolabuje v práci. Je načase, aby se konečně rozhodl, kde je jeho domov. Malinké spoilery pro pár dílů druhé série.
Názor: Něco mezi šíleným smíchem a frustrovaným zaskučením jsem ze sebe vydala, když jsem četla poslední odstavec, přiznám se hned na začátek. Bylo to těžké rozhodování, a přestože jsme dospěli ke konci, úspěšně... nevíme tak docela, k jakému konci. Ale to důležité víme. Obrovské plus s mínusem za ukončení, protože jako pisálek bych na to byla hrdá, ale jako čtenář bych vraždila. 
Varování/tagy: krapet angst

17. Trust Issues od danae_b
Slova: cca 500
Vztah: Gene Hunt & Sam Tyler
Děj: Sam si myslí, že by mu Gene neměl důvěřovat.
Názor: Ono se toho moc dodat nedá, je to taková mini jednohubka, rozhovor mezi nimi. Sam má záchvat melancholie a Gene má sice navzdory všemu o Samovi vysoké mínění, ale jenom na tajňačku. 
Varování/tagy: post 1x07

18. Definitely a Coincidence od dak
Slova: cca 2 100
Vztah: Gene Hunt & Sam Tyler
Děj: Sam a Gene jsou zamčeni v mrazáku. Shoda náhod, samozřejmě.
Názor: Upřímně jsem čekala něco lepšího a delšího, ale jako splnění pouhé objednávky na dva poldy v mrazáku to taky bohatě stačí. Navíc je to super námět, takže i proto sem povídku dávám. Plus za Samův neúnavný monolog, a snad i za humorný konec. Zatracená karma.
Varování/tagy: lehké H/C, humor

SLASH


1. we must have died alone, a long long time ago (AO3) od dorky (dorcas_gustine)
Slova: cca 1600
Vztah: Gene Hunt/Sam Tyler
Děj: We passed upon the stair, we spoke of was and when/Although I wasn't there, he said I was his friend/Which came as some surprise I spoke into his eyes/I thought you died alone, a long long time ago
Názor: Prakticky seberte všechny kousky angstu z celého seriálu, dejte je do jedné povídky a můžete si mnout ruce, protože je nabíledni, že tomu čtenář neodolá. Následující chytnutí za srdce se slůvkem "au" je součástí balíčku.
Varování/tagy: smrt, sebevražda, angst, slash

2. History Revisited (AO3) od ebonyfeather
Slova: cca 1300
Vztah: Sam Tyler/Gene Hunt
Děj: Alex konečně zjistí, co před ní Gene skrýval ohledně Samova zmizení.
Názor: Crossover. Pokud alespoň trochu víte, kdo je Alex Drake a co je zač Ashes to Ashes, není tu problém. Povídka si vzala trochu pravdy a trochu fantazie a elegantně je spletla dohromady. Smutné, ale krásné.
Varování/tagy: ---

3. Return Ticket to Coventry (AO3) od ausmac
Slova: cca 12500
Vztah: Sam Tyler/Gene Hunt
Děj: Gene má ohledně Sama jisté podezření. A všichni víme, že domněnky z lidí umí udělat pořádné zmije.
Názor: Má další oblíbená! Protože není nad to, když někdo s předsudky dostane po tlamě. A není nad staré dobré H/C, i když v o něco menší míře. Zdravá dávka frustrace, slash, trocha neuvěřitelné nevinnosti, menší nedorozumění, protože to už k těm dvěma patří, pár hádek a paličatost navrch a máme to.
Varování/tagy: násilí, slash, sex (implicitní)

4. must be dreaming (AO3) od afterism
Slova: cca 900
Vztah: Gene Hunt/Sam Tyler
Děj: Píše se rok 1980 a Gene se potřebuje dostat z města.
Názor: Povídka pracuje i s informacemi z Ashes to Ashes. Smutná krátká povídka, post-death, character study.
Varování/tagy: angst

5. Muscles Better and Nerves More (AO3) od meanderingsoul
Slova: cca 2000
Vztah: Gene Hunt/Sam Tyler, Annie Cartwright/Sam Tyler
Děj: Tělo je schopné více slov, než kolik bychom si pomysleli.
Názor: To je tak uspokojivě popsaná povídka, až mě to samotnou udivuje. Žádný příběh to není, jen se Gene s Annie zamyslí nad tím, jak se Sam vyjadřuje, jak žije. Bože můj, prostě si to přečtěte. (Sam wasn't at all stable, was sometimes rude and sometimes even a little frightening, but his hands were always kind. That was the sort of thing that stuck with a person.)
Varování/tagy: ---

6. Blast (ff.net) od talkingtothesky
Slova: cca 4 000
Vztah: Gene/Sam, Sam/Annie (maličko Gene/Annie)
Děj: Po Rayově incidentu se Samovi podaří vyhodit do vzduchu i sebe. Sam má výčitky svědomí a jeho kolegové mu rozhodně nepomáhají. Když jsou policisté povolání k další bombě, Sam přestřihne špatný drát a skončí v nemocnici. V kómatu. V roce 1973. Annie a Gene mezitím bojují s vlastními pocity viny.
Názor: Annie to dá Genovi pěkně sežrat. Ta ženská je poklad, a když to říkám já... Ale jinak, trošku mě zaskočila ta změna - totiž zvykla jsem si na povídky, kde když se Sam zmrzačí, jeho okolí to prožívá podstatně víc, zatímco tady mi to skutečně připomnělo seriál: Annie vyšiluje, Gene kolem sebe kope a odmítá přiznat, že by nějak pochybil, na stanici jede život dál, padne pár necitlivých poznámek a ani těsně po probuzení Sama nečeká nic hezkého. Ale to přejde. Milý konec.
Varování/tagy: spoilery pro S02E03, angst, hurt/comfort

7. When Victor Shot Sammy (ff.net) od ThisBookBelongsTo
Slova: cca 800
Vztah: Gene/Sam
Děj: Co kdyby Victor na konci S01E08 Sama postřelil? A co kdyby to byl Gene, kdo ho našel?
Názor: Je to sice rozdělené na tři kapitoly, ale vzhledem k počtu slov bych to nevydávala za sérii, to by bylo zbytečně frustrující. Opět nic jiného nečekejte - dostanete to, co říká shrnutí. Což není špatně.
Varování/tagy: angst

8. I Know What I  Know, Why Don't You Fill in the Rest (ff.net) od kdewitt
Slova: cca 900
Vztah: Gene/Sam
Děj: Gene si o Samovi udělá svůj vlastní obrázek. A vzápětí pozná, že se spletl.
Názor: Další malá jednohubka, která potěší, neublíží, neurazí. Gene a jeho myšlenky, krátké dojmy z lidí, které zatím poznal. Chris, Ray, Annie, Phyllis... a samozřejmě Sam.
Varování/tagy: ---

9. Skirmish (LJ) od severinne
Slova: cca 2000
Vztah: Gene/Sam, Gene/Annie, Sam/Annie
Děj: "Vystřižená" scéna z S02E05.
Názor: Páry se nenechte odradit. Je to scéna, ve které sebou Sam sekne. (V budoucnosti udělali nějakou chybku v dávkování léků.) Všechno kolem začne zhasínat a on pak zbytek dílu sleduje v televizi, stejně jako my. Je to z nějakého důvodu má oblíbená povídka, četla jsem ji víckrát a taky si ji víc pamatuju. Téhle ne chybějící, ale naprosto neuspokojivé scéně se nedá odolat, když je popsána i z jiného pohledu. Tohle je spíš Annie POV, což tomu dodává ještě větší kouzlo. Padne pár urážek, pár bolestivých, žárlivých a soutěživých slov. A Sam nemá ani tušení...
Varování/tagy: ---

10. More Than a Thousand Words od little_cello
Slova: cca 350
Vztah: Gene/Sam
Děj: Tím způsobem, jakým řídil auto, si o to už dlouhá léta říkal. Sam byl bohužel přítomen.
Názor: Kolikrát jsem přemýšlela, že bych něco podobného napsala, když jsem díl od dílu víc a víc žasla nad tím, že se Gene ještě nikde nevysekal. Ale fakt, že si Sam opakovaně stěžoval na rychlost a neopatrnost, a fakt, že ho Gene vždycky odbyl, si tak nějak žádal o moment, kdy štěstí přestane pracovat. Je to velmi kratičká povídka, milá. A i když se o tom zbytečně rozkecávám, nic tragického tam není.
Varování/tagy: ---

11. Between od danae_b
Slova: cca 9 200
Vztah: Gene/Sam
Děj: Někdo se potřebuje držet dál, někdo se musí pustit.
Názor: Tak předně velký potlesk za název, který je jednak stručný a jednak vystihuje celou povídku. Taky bych to chtěla umět. Sam se vydal na vlastní pěst po zločincích a teď za to šeredně platí. A sice je zachráněn na poslední chvilku - dokonce trošičku později než na poslední chvilku, ale v paměti takový nehezký zážitek zůstane navždycky. A nejen v té jeho. Prolínání budoucnosti a minulosti, nádherná návaznost, nic nedrhne. *závistivý povzdech*
Varování/tagy: whump, násilí atp.

12. The Usual Suspects od Xysabridde
Slova: cca 1 900
Vztah: Gene Hunt/Sam Tyler
Děj: Sam je zatčen za vraždu, kterou nespáchal, a vyslýchán inspektorem, který má co schovávat. Gene bojuje s černým svědomím.
Názor: Ale no jo. Je těžký takový námět narvat do relativně krátké jednorázovky, ale povedlo se to, a to dost. Spousta whump a H/C je samozřejmostí, což samo o sobě stojí za to. Charakteristika postav na potlesk - Sam, který se ironie nevzdá ani na smrtelné posteli, a ochranitelský šéf inspektor, který dovede člověka zahnat do kouta i bez pomoci pěstí. ("You touch my DI one more time an' your brain won't be worth the cloths they'll be usin' to wipe it off the walls. You understand me, you piece of shite?")
Varování/tagy: H/C, násilí, whump

13. The Moment You Know (You Know, You Know) od Loz
Slova: cca 1 800
Vztah: Gene/Sam
Děj: Někdy by si Sam rád pomyslel, že s nespokojeností skončil. Není to zkrátka fér, že mu nevyhovuje život, který si sám vybral.
Názor: Sam se nemůže zbavit nespokojenosti, která ho pronásleduje prakticky po celý seriál. Rozhodl se pro život v minulosti a rozčiluje ho, že ani s tou svobodou volby nakonec není zas tak růžové. I když... i kdyyyyž... ("I'm still never gonna call you Gene Genie in any context except scorn.")
Varování/tagy: character study, post s2

14. Six Sam-whump drabbles od Xysabridde
Slova: 600
Vztahy: Gene/Sam, Gene & Sam
Děj: Název mluví za sebe.
Názor: Drabble je něco, co svým způsobem nesnáším. Je to dlouhé akorát tak, aby mě to připravilo na úchvatný příběh a hned v příští větě mi po hubě dalo cedulí stop. Ale ráda dělám výjimky. Každé drabble tu má něco malého, kvůli čemu si je stojí za to přečíst víckrát. Velké plus za nechybějící humor a za možnost výběru: čteme slash nebo ne? 
Varování/tagy: whump, trocha H/C, je to kráááátkýýý

15. Expect the Unexpected (LJ) od thesmallhobbit
Slova: cca 900
Vztahy: Gene/Sam (lehce), Sam & Ray
Děj: Gene je mimo město, Sam nezvládne schody.
Názor: Mini jednohubka, kterou sem dávám čistě kvůli Rayovi. Víte, ono je těžké si ho oblíbit, ale když už se vám to povede, není cesty zpět. Tady se mi moc líbí. Krátké, milé.
Varování/tagy: hurt/comfort

16. While your Senses Are Reeling (LJ) od xysabridde
Slova: cca 2 000
Vztahy: Gene/Sam
Děj: Psáno na námět Sam a waterboarding.
Názor: Pokud je vám tento pojem známý, jistě si dovedete představit, co bude následovat - a přesně to následuje, nic víc, nic míň. Jednorázovka, kde si Sam vážně neužije, kde je pár bezejmenných zločinců a vinou užíraný Gene. Pěkné, akorát na H/C ňamku, pokud máte chuť na něco kratšího. Velké plus za konec.
Varování/tagy: waterboarding, násilí, hurt/comfort


poslední úprava článku: 24.09.2022
Share:
spacer

Žádné komentáře:

Okomentovat