Seznam AJ fanfikcí - jednorázovky

GEN/BEZ PÁRU/PLATONICKÉ VZTAHY/PŘÍBĚH

1. don't believe in more than flash and bone (AO3) od 
Lise
Slova: cca 2 500
Vztah: Thor & Loki
Děj: Lokiho plány nevyšly (jako vždycky), tudíž se vydá za Thorem s žádostí o pomoc. Thor však na Zemi nebyl od té doby, co byl poražen Ultron. Což Loki netuší.
Názor: Tak akorát dlouhé, pro fanoušky H/C jako dělané. Bolestivé, ale tím si musíte projít, jestli si chcete zasloužit ten načechraný konec.
Varování, tagy: Post-Civil War, násilí, angst, H/C


2. Event Horizon (AO3) od KaylaNorail
Slova: cca 32 000
Vztah: Thor & Loki
Děj: Thor je na bitevním poli nebezpečný jak pro své nepřátele, tak i pro spojence. Jenom jediný člověk ho dokáže zastavit - jeho bratr Loki.
Názor: Olalala. AU "Berserker Thor", na kterou je třeba více času. Poslat Thora do boje je obrovské riziko, ale zatím se to zvládá, jelikož je tam pro něj vždycky Loki, který jediný dokáže k Thorovi promluvit a uklidnit ho. Jenžeee... takhle se nedá fungovat donekonečna, a když Thor jednoho dne zjistí, že k němu bratr nebyl zcela upřímný, začne jej podezřívat z (až příliš) nekalých úmyslů. Jejich vztah utrpí, a tím pádem i Lokiho schopnost Thora přivést zpět.
Varování, tagy: násilí (překvapivě)
pozn. 24.09.2022: NA AO3 JIŽ NEDOSTUPNÉ


3. those yesterdays bleeding through (AO3) od wnnbdarklord
Slova: cca 9 500
Vztah: Thor & Loki, Loki & Frigga (etc.)
Děj: Loki na Svartalfheimských pláních skutečně zemřel. Probudil se ve své cele, po předchozích událostech nikde ani stopy. Povídka o časové smyčce, kde Loki dostane šanci napravit den, kdy na Asgard zaútočili Temní Elfové. A pak další šanci. A další.
Názor: AU (canon divergence). Jedna z těch oblíbených "fix-it" povídek, kterým se těžko odolává. Frustrující, jak už to bývá. Jane se tady dá snést. A konec, lidi, krásný konec.
Varování, tagy: smrt (dočasná), sebevražda (taky ne zrovna trvalá), násilí, rasismus, psychická labilita (prostě klasika), angst


4. Protection (ff.net) od LulaMadison
Slova: nad 2000
Vztah: Loki & Tony Stark
Děj: Na námět: "Loki je vážně zraněn (snad při záchraně Tonyho?) a společně s Tonym jsou uvězněni. Bylo by lepší, kdyby měl Loki s Avengers nějakou dočasný mír než aby spolu bojovali."
Názor: Námět zněl jednoduše, povídka byla dokonalá. Je to taková ta krátká jednorázovka, kterou když omylem najdete znovu, neohrnete nad ní nos, ale přečtete si ji znovu. A znovu. Srdcovka. Loki zachrání Tonymu život a Tony je nešťastný z toho, že nemá jak pomoct. Avengers spěchají na záchranu, vzduch i čas dochází, z Lokiho prchá život a se svým dočasným spolubojovníkem si i popovídá (až tak je zoufalý). Uvěřitelné, milé, krátké tak akorát.
Varování/tagy: H/C


5. A thorn saves the rose (AO3) od Lizardbeth
Slova: cca 2 000
Vztah: Loki & Frigga
Děj: Během invaze Asgardu Kurse Lokiho pustí z cely.
Názor: The Dark World fic. Tak tak. Žádné schody vlevo se zde nekonají, mí drazí. Jak napovídá název, asi je vám jasné, co se bude dít, tudíž buďte připraveni. Krátká, docela milá, smutná.
Varování/tagy: angst, canon-divergence


6. If You Could Run, or If You Could See (AO3) od artemismoon12
Slova: cca 7 600
Vztah: Thor & Loki, Groot & Rocket
Děj: Parafráze Infinity War, začínáme u Thanosova útoku na Asgardské uprchlíky. Vyprávěno z Lokiho POV. Příběh toho, co by autor uvítal víc než to, co dostal.
Názor: Není to tak úplně fix-it, jak byste si někteří mohli myslet. Spousta autorů má tendence to dělat, proto mě tady tak příjemně překvapilo, jak u země se to drželo. Byly tam tuším maličké chvilky, které mě trošičku vyrušily ze čtení, ale moc se mi to líbilo. Troška humoru. Pozor, křehké duše, na srdceryvný konec.
Varování/tagy: Avengers Infinity War spoilery, násilí, smrt


7. Snakes and Prank Wars (AO3) od thor-the-asgardian-meme (love_from_belle)
Slova: cca 600 
Vztah: Heimdall & Thor, Thor & Loki
Děj: Otázka pro Thora zní: Hlídal vás někdy Heimdall?
Názor: To víte, že hlídal, chudák malá. Je to taková mini jednohubka, Thor vypravuje (1. osoba) o jednom dětském incidentu s hady. Tedy znalost Ragnaroku může pomoct, ale není nutná. Loki je zkrátka bestie ve všech podobách. 
Varování/tagy: humor, dětství


Slova: cca 55 000
Žánr: Drama, humor
Pár: ---
Děj: Thor se vrátí zpátky na Zemi, a spolu s ním i Loki - zbaven magie a svázán kouzlem mlčení, které mu povoluje mluvit jedině v případě, kdy je mu položena jasná a přímá otázka. Aneb další povídka na téma "Loki žije s Avengers, nastane chaos".
Názor: Loki toho moc nenamluví, ale to povídce neubírá na kráse, ba naopak. Přestože je bůh neplechy ten, kdo je v nevýhodě, kdo je nešťastný a ještě k tomu donucen žít s hrdiny, je to i tak on, kdo trpí nejméně. Kdo by to byl řekl, že někomu bude vadit, že Loki nemůže mluvit? A když už, tak jenom pravdu.
Moc se mi to líbí, je to krásně propracované, přesně tak, aby nás to typické tápání v nedorozuměních rozčilovalo co nejvíce a co nejdéle to jenom jde. Zbožňuju to. A ten konec, konec stojí za to. 
Varování: frustrace, frustrace, FRUSTRACE


SLASH

1. In The Realm of Ungrateful Cockroaches (AO3) od BigSciencyBrain
Slova: cca 36 000
Žánr: Drama, romantika
Pár: Loki/Steve Rogers
Děj: Po boji v New Yorku se Loki nevrátí na Asgard. Místo toho uvízne v časové smyčce a musí si tak události filmu Avengers prožívat znovu a znovu.
Názor: Takovému tomu případu časové smyčky, kdy se hlavní postava - tedy Loki - probouzí pořád dokola a s rostoucí depresí se snaží nějak napravit celodenní (v tomhle případě je těch dnů 6) chyby, se mi odolává jen velmi těžko a líbí se mi, jak to každý z nás vezme z jiného konce.
Bylo to čtivé a napínavé, krásně to plynulo, a konec byl zatraceně bolestivý, ale pro mě zároveň uspokojivý, protože happyend tam, kde nemá happyend co dělat, není happyend, ale blbá vata.
Asi jsem sadista, ale tohle je další příběh, u kterého bych vás měla varovat ohledně frustrace. Nevím, proč si to dělám, ale nějak mě asi přitahují povídky, u  kterých je třeba mlátit hlavou o zeď.
Pro mě velice netypický pár, ale nestěžuju si.
Varování: násilí, explicitní sex, zmíněná smrt (opakovaně), plus má oblíbená frustrace


poslední úprava článku: 24.09.2022
Share:
spacer

4 komentáře:

  1. Díky. Už mám přečtené to poslední a bylo fakt super.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky chtěla bych se zeptat jestli jsou tyhle jednorazovky jen v Aj nebo i v češtině a dají se přeložit.Dik za odpověd píšeš super.:0)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áno, tady jsou všechny povídky v angličtině, bohužel. :D Překládat je všechny nebudu, ale minimálně o té čtvrté jsem už uvažovala.

      Vymazat
  3. Dík za odpověd :0)

    OdpovědětVymazat