Life on Mars - oblíbené FF série

Pokud není uvedeno jinak, všechny povídky jsou dokončené a v anglickém jazyce.

GEN/BEZ PÁRU/PŘÍBĚH


1. The Better Part of Valour (AO3) od alex-caligari
Slova: cca 3 400
Kapitoly: 2
Postavy: Sam Tyler, Gene Hunt
Vztah: Sam Tyler & Gene Hunt
Děj: Tyler si potřebuje promluvit se svým šéfem o samotě. Gene z toho není nadšený.
Názor: Kratičká povídka, která navazuje na poslední díl Life on Mars a vše, co je nám představeno v Ashes to Ashes, bere jako kánon. Příběh je to podaný věrohodně, mám pocit, že přesně takhle to mohlo probíhat. A kdo ví, možná to tak proběhlo. Dialogy, ať už střízlivé či podbarvené alkoholem, za to stojí. Přátelství, důvěra, to všechno v těch dvou kapitolách je.
Varování/tagy: ---

2. Five Shirts od rebelxxwaltz
Kapitoly: 5 (odkazy zvlášť: 1. WHITE2. GREEN3. YELLOW4. BLUE5. PINK)
Postavy: Gene Hunt, Sam Tyler, Annie Cartwright
Vztah: Gene & Sam, Sam & Annie, Gene & Annie, Gene/Sam (5. část)
Děj: Povídka, která se zabývá Genem Huntem a jeho košilemi. Fascinující, že?
Názor: Ona je to sbírka pěti jednorázovek, ale přišlo mi lepší to hodit do sérií než se rozepisovat ke každé. Navíc je to moje srdcovka, a i když mám pocit, že to říkám moc často, skutečně jich není tak moc. Obléknutí každé z košil má svůj důvod a za každou se skrývá příběh, a copak něco takového můžete nemilovat?
Varování/tagy: psáno z POV Gena, ale prostor dostane i Annie a Sam; angst a whump (3. část) a smut v 5. části (abyste se nelekli)

Slova: cca 17 000
Kapitoly: 7
Postavy: Gene Hunt, Sam Tyler, Annie Cartwright, Ray Carling, Chris Skelton
Vztah: Sam & Gene, Ray & Sam, Annie & Sam
Děj: Jeden zvláštní případ, který zasáhne samotné srdce oddělení. Gene ztratí kontrolu. Následky na sebe nenechají dlouho čekat.
Názor: Jedna z těch, které můžu číst víckrát. Hlasy postav skvělé, celá situace nádherně bolestivá. Extra kudos za skvělý Ray POV. Tuhle postavu je skoro nemožné mít aspoň trochu rád, a tady byl ten hlas skvěle podaný - uvěřitelně, sympaticky. 
Varování/tagy: hurt, hurt/comfort, násilí, chlast, prostě klasika

4. Coffin for Sam od dakfinv 
Slova: cca 21 000
Kapitoly: 13
Postavy: Gene Hunt, Sam Tyler, Annie Cartwright, Ray Carling, Chris Skelton
Vztah: Gene & Sam
Děj: Samovi zbývá 36 hodin života. Jeho tým pracuje na tom, aby dopadli viníka. Stihnou to, než se Samův čas naplní? (na motiv epizody Coffin for Starsky ze seriálu Starsky & Hutch)
Názor: Tu povídku mám ráda tak obecně. Ale kvůli čemu ji doporučuju, je to občasné setkání mezi minulostí a realitou, které se Sama sice týká, ale zažívají ji jiné postavy. V tomhle případě se to sice objevilo až na konci, mezi Ruth Tyler a Genem, když je Sam v nemocnici, ale bylo to tak pěkně podané, že to ve mně zanechalo takovou spokojenou uhihňanou vzpomínku. Velice pěkný konec.
Varování/tagy: hurt/comfort, angst

SLASH


1. Here Comes Your Nineteenth Nervous Breakdown (AO3) od LaCidiana
Slova: cca 18 000
Kapitoly: 3
Postavy: Gene Hunt, Sam Tyler, Annie Cartwright, Chris Skelton, Ray Carling, Phyllis, Missus
Vztah: Sam Tyler/Gene Hunt
Děj: Nejšílenější pátek vůbec. Bodyswap. Sam a Gene se jednoho dne probudí; jeden zjistí, že přibral a očekává se od něj neandrtálské chování, ten druhý se nedovede smířit s myšlenkou, že teď bude muset respektovat ženy (vlastně lidi obecně) a chovat se slušně.
Názor: Bodyswap nikdy nebyl můj šálek kávy, ale... všichni známe to ale. Tohle je tak krásně napsané, tak uspokojivě frustrující. Největší plus za to, že se oba dva uvidí očima toho nejnepodobnějšího člověka. Sam uvidí, že i Gene má svou měkkou stránku, a Gene zjistí, že je Sam v jeho těle o poznání menší pacifista. Nechováme se nakonec tak, jak se chováme, jen protože už jsme si prostě zvykli, protože se to od nás čeká?
Varování/tagy: ---

2. Lost and Found od Nepthys *
Slova: cca 11k
Kapitoly: 3
Postavy: Sam Tyler, Gene Hunt, Jack Harkness
Vztah: Sam Tyler/Gene Hunt
Děj: Co když je Sam Tyler opravdu v minulosti?
Názor: Zbožňuju. Milé, vtipné, a pochopí i neznalec Torchwood/Doctor Who universa (což já jsem). Skvělý nápad a ještě skvělejší zpracování. Co se slashe týče, nic explicitního. 

3. It's No Game od SunsetSky412 *
Slova: cca 35k
Kapitoly: 3
Postavy: Gene Hunt, Sam Tyler, Alex Drake, Chris Skelton, Ray Carling, Shaz Granger, Viv James
Vztah: Gene Hunt/Sam Tyler
Děj: Co tady dělá? Proč si ho vůbec představuje? Tohle je rok 1981. DCI Tyler, ten skutečný DCI Tyler, byl v roce 1973. To si vymyslela, že tady strávil osm let?
Alex Drake moc dobře ví, že celý tenhle svět se odehrává jen v její mysli. Takže všichni - včetně jejího bývalého pacienta Sama Tylera - jsou jen výplody její představivosti, které sama stvořila. Jenže proč někdy působily tak strašně skutečně? A pokud tahle verze Sama Tylera měla takový vliv na Gena Hunta, možná to znamenalo, že měl tu moc jí pomoct se dostat zpátky domů? 
Názor: Opět jedna z těch, které můžu číst víckrát a které bych si nejradši vytiskla do malé knížečky a schovala si ji do své knihovny. Povídka, která se dívá na navazující sérii Ashes to Ashes z jiného úhlu pohledu - jak by to vypadalo, kdyby Sam zůstal. Takových povídek je velice málo a já se jich nemůžu nabažit. Vztahy (a to všechny) jsou tu podané bravurně. Samova přítomnost ve mně vyvolává stejnou naději jako v Alex. Extra haldu kudos za krásný konec. Takový bych si pro Alex přála. A vlastně pro všechny zúčastněné. Nic explicitního. 
Varování/tagy: Ashes to Ashes AU, Sam Tyler je naživu v roce 1981


*aktualizace článku: 1. 5. 2022
Share:
spacer

Žádné komentáře:

Okomentovat