Avengers: Endgame & Alice

Kolegové, kolegyně, kolemsurfující, poutníci a mí nejdražší. 

Musím zmiňovat, že článek obsahuje spoilery? Nikdy si nejsem jistá, jestli to jen tak něžně zmínit na začátek, hodit po vás červeným obrázkem s nápisem SPOILER jako vždycky, nebo to opakovat do zblbnutí a doufat, že neignorujete moje úvody článků, kde na SPOILERY zásadně upozorňuji. Tímto VAROVÁNÍM NA VYZRAZENÍ DĚJE, popř. jenom na důležité body, kterých bylo ve filmu tak... tři, se zbavuji zodpovědnosti. Pokud si navzdory tomuto důraznému VAROVÁNÍ NA SPOILER přečtete článek a budete se cítit dotčeni, je to na vaše triko.

Takže doufám, že tento odstavec stačí a já si kvůli vám nemusím jen kvůli očividnému SPOILERU kazit krásný a elegantní začátek článku, který by mi na mé hlavní stránce pro změnu nemusel dělat ostudu.


To bychom měli.


KAFRÁM NEGATIVNĚ (protože tradice)

- „Měla nějakou rodinu?“ „Nás.“ Ne, Steve, nikoli, nikoli. Tohle byl tak neuvěřitelně mizerný pokus o hru na city, až mi z nich bylo trapně. Tvůrci strávili všechny předešlé filmy tím, že ukázali absolutní minimum nějakých „vztahů“ mezi hrdiny. Většinou to bylo spíš ve stylu „ty mě vytáčíš, tebe toleruji, s tebou nemám nic společného“, popřípadě „jsme to jediné, co tahle země má, takže osobní války stranou a jedeme“. A pak už ani tohle nefungovalo a osobní války se měnily v občanské.

- Totéž platí o tom jejím proslovu, že byla díky tomuhle týmu (rodině) lepší, že chtěla být lepší.

- Nic proti Nat, ale asi ji dokážu mít ráda vážně jenom ve fanfikcích. Ve filmech je tak... různorodá, až mě někdy nutí pochybovat o vlastní příčetnosti a chápavosti. V každém filmu se chová úplně jinak, v každém má jiné priority, nepřipadá mi věrná své předešlé verzi, a to ne protože by se nějak extra změnila (změnili se konec konců všichni), ale protože to prostě není... ona.

- Je mi jasné, o co jim šlo. Dodatečně narvat emoce a vztahy tam, kde doteď nebyly. Asi proto je napadlo předhodit nám Tonyho absolutně k zulíbání dceru. Do doby, než ji ukázali, jsem si tipovala, že to zabalí Kapitán Amerika, ale v momentě, kdy ukázali srub, Pepper a taťku Tonyho, bylo to prostě... jasné.

- Thor, který má stejně jako všichni ostatní nárok na to, aby byl psychicky v hajzlu, aby měl depresi a doslova a do písmene se utápěl v žalu/alkoholu/bůhvíčemještě, je v tomto filmu jen proto, aby z něj udělali šaška. Asi se jim zastesklo po zesměšňování Lokiho, tak se přeorientovali na toho nejbližšího. Labilní a vystresovaný, neschopný jakékoli akce nebo normální věty - hahaha! Vtip. Že jo. Všechno je to jeden velký vtip, to trauma u bohů bývá, stejně jako sebevražda, očividné PTSD, ztráta lidu, rodičů, sourozence, oka... Labilní – budíž, to je pochopitelné. Ale potom, co se tolikrát snažili divákům dokázat, že to není takový blbec, z něj udělali něco, co se jim povedlo spáchat i na Selvigovi v TDW? Ostuda.

- Taky ten náhlý obdiv k Valkyrie? Jako co? Co? Myslíte tu babu, co se ještě před chvilkou sama utápěla v chlastu, nedokázala se o sebe postarat, prodávala lidi do otroctví a tak celkově byla prostě hajzl?

- Ta je teď ta nejzodpovědnější ze všech a bude se starat o Asgardský lid. Po tom, co se celé dva předchozí filmy (bohužel to musím přiznat jak Ragnaroku, tak i Infinity War) snažily ukázat, že Thor už konečně dospěl, leccos pochopil, přes něco se přenesl, zkrátka se vzpamatoval z toho blbečka z prvního dílu, převzal zodpovědnost za svůj lid a ukázal, že je umí vést... jen aby pak dramaticky potřásl rukou ženské, která by je ještě před pár týdny (lety, fajn) zaprodala za pár kapek chlastu, a předal jí vládu. Jen tak.

Komiksový Nový Asgard

- Ani tohle nechápejte zle, i ji mám docela ráda. Když se drží tam, kde ji původně dali, jak ji původně představili. Takové radikální změny jsou zlo, a žádné „po pěti letech“ to nespraví. Dvojí metr. Opět. Bestií tam může být, kdo chce, hlavně si na poslední chvíli stačí stoupnout na stranu hrdinů a je vykoupen. Jde o to, že je to fajn postava a budu ji brát jako pozitivní, až uzná, že to, co dělala (víte, ti otroci atd.) bylo prostě špatné. 

- Thor si jen tak sbalí kufry a všechny nechá za sebou s tím, že si odtáhne s králíkem do vesmíru, jen aby se nesnášel s Quillem. Kterému se pořád nedalo pořádně po tlamě za to, jak to podělal v minulém filmu. Doufám, že nehodlají udělat další filmy v tom duchu, že si Quill s Thorem budou poměřovat svoje... přednosti. Jeden vtip dobré, ale postavit na tom celý vztah této nové pofidérní rodinky, to je zoufalé. 

Budu tím, kým chci být, ne tím, kým bych být měl. Nebo něco takového? A těch pět let chlastu a hraní počítačových her a řvaní na náctileté spoluhráče bylo co z těchto dvou? Slabost? Kulový. Nakonec ještě ukázali, že ho ani nepřesvědčili slovy jako „potřebujeme tě,“ což funguje na každého hrdinu, ale slovy „máme pivo“. To nebyla fáze, to byla jeho jediná motivace.

- Odpusťte, ale asi jsem ty jejich minulosti a budoucnosti a alternativní vesmíry těžce nepobrala. Nebudu se tím tajit, fakt v tom plavu a jestli s tím někdy budu pracovat v povídce, nikdy nebudu odkazovat ani se odvolávat na kánon, o tom vás můžu s čistým svědomím ujistit.


- Myslela jsem si, že Bruce už více zprasit nejde, ale... ach, překvapení! Sprostě si to všechno zjednodušili. Copak tohle má nějaké kouzlo?

- Ještě mě fascinovala jedna věc ohledně té polo genocidy alá „po pěti letech“; totiž ty záběry vypadaly jako ty z těch nejvíce klišé post-apocalypse filmů, jaké si jen dovedete představit. Polovina lidí na světě zemře a následek toho jsou: prázdné budovy plné rozházeného nábytku, vraky aut (tohle se z aut na ulici během pěti let vážně nestane, mám ve svém sousedství tucet důkazů), všude špinavo. Jen si dokreslete nějakého zombíka a skupinku špinavých lidí se samopaly, jak před ním prchají v americkém pick-upu. Cestou se staví u nějaké opuštěné benzínky a v obchoďáku, kde si půjdou pro konzervy fazolí a někde v uličce s toaleťáky je naprosto nelogicky přepadne další zombík.

- Ono by se toho zase tolik nezměnilo. Jako byla by to samozřejmě hrůza, ale zase netřeba kvůli tomu  ničit i baráky a ulice a auta, aby to vypadalo srdceryvněji.

- A ano, propána ano! Pojďme poslat dva přátele (totiž Clinta s Nat) tam, odkud se musí vrátit jenom jeden. (U žádné jiné časem cestující dvojice by jim to totiž neprošlo, viz mé dřívější kecy o té jejich „rodině".) Ti by se tam navzájem strčili.

- A nechte je, ať se hádají o to, kdo chcípne. Protože je jasné, že chlap, který má šanci znovu vidět svou ženu a své tři děti, se bude chtít obětovat pro ženskou, na kterou doma nikdy nikdo nečekal a ani čekat nebude. (Protože ten pokus ji spárovat s Brucem byl další průser. Na důkaz své lásky mrskl s lavičkou do jezera.)

- Nemyslím si, že sebevíc hodný Mjolniru by Steve byl, tak by s ním dokázal ovládat blesky. Taky nevidím, jak ho byl vlastně hoden?

- Navíc se opět rozhodli Thora vrátit o krok (další) nazpět. Zase nedá ani ránu bez pomoci kladiva nebo sekyry. Co už s tím, že opakovaně ukázali, že nalezl svou skutečnou podstatu (jsi bůh kladiv?!), která neleží ve zbrani, ale v jeho schopnostech. Ach jo.

- Spidey si tou svou přehnanou a nechutnou roztomilostí udělal jednoho bezmocného a vyčerpaného nepřítele. Vocáď pocáď. Stačí, že si ho adoptovaly všechny ženské postavy, které v tom konečném boji byly.

- A ještě ten konečný souboj, ta mela, ta bestiální věc, co se skoro nedala sledovat. Chcete mi fakt někdo tvrdit, že v tom všem zmatku to definitivně zabalil JENOM Tony?

- Plus ta menší trapárna v podobě zástupu bab alá „woman power“. Tumblr je samozřejmě u vytržení, ale tohle mi od tvůrců vždycky přijde vyloženě jako facka. Víme, že tohle chcete, tak vám to dramaticky strčíme pod čumák, jen abychom pak mohli sklízet chválu a obdiv kvůli pěti vteřinám záběru na ženské připravené na boj. Ooooooooooooooooooooo---


- Loki byl jedním z hlavních důvodů, proč se Thor utápěl v depresi. Vyřešíme to tak, že jeho jméno zmíníme jenom jednou a tak, aby ho bylo velice snadné přeslechnout (Frigga na Asgardu, polévka a knihy o... astronomii? Zas tak dobrou paměť nemám.) 

- Clint si chodil po světě a masakroval lidi. Jasný, nebyli to fajn lidi. Ale pak mi někdo zase připomeňte, jaký je to (společně se všemi hrdiny) pokrytec. A jaké byl Loki monstrum za těch osmdesát (??) lidí. Tu smrdí dvojí metr! (Třeba chování Nebuly a Gamory bylo taky ok.) Jako vždy. Ale to by bylo na dlouho, to nechceme. Ah, a taky uměl japonsky. To je obdivuhodné, to nepočítejte mezi zápory.


- Ty vztahy by se na jednu stranu daly pochopit. Pochopíte, proč truchlí Strážci Galaxie pro ty své. Pochopíte, proč Steve truchlí pro Buckyho, Sama (dokonce i tu Nat, protože jo, taky měli nějakou historii). Proč Thor pro Lokiho a Friggu. Ale Avengers? Ti tohle nikdy neměli. Nebyl dobrý nápad se to tam snažit tak násilně nacpat v posledním filmu, sebevíc si mysleli, že je to potřeba, aby to mělo nějaký emoční dopad. A nějak se mě snažit donutit cítit něco kvůli ztrátě Visiona? To je risk hodně postav a málo času. Nemůžete se věnovat truchlení pro všechny, nemůžete obsáhnout ty emoce, které by to ve skutečnosti obnášelo.

- Stark byl fakt jeden z mála, co si tam už zasloužil trochu klidu. Sice ho dostal, ale - v jiném balení, řekněme.

- Vážně, doktore. Vážně jsi vsadil všechny šance na tu jednu alternativu, která byla podmíněná zvědavou krysou v nějakém starém zapadlém skladě? To chtělo koule.


- Steve si prostě odkráčel odžít si svůj život v objetí ženské, se kterou ho původně taky spárovali vyloženě na sílu. A Bucky, pro kterého Steve bezmála vyhlásil válku a všem zkomplikoval život, zůstal stát pět vteřin v přítomnosti. A asi brzy půjde kámošovi na pohřeb.

- Scénka ve vězení Asgardu, kde se Thor plížil kolem Lokiho cely. Proč? Teď nenarážím na to, že by prostě byla sranda, kdyby mezi nimi došlo k interakci, ale na to, že ve vězení vůbec nepotřeboval být. Thor, samozřejmě. Lítal tam po paláci (hystericky sebou mlátil do sloupů a nebyl schopen čehokoli rozumného, tudíž ho musela vysvobodit vlastní matka, která nemá klid ani po smrti), aby jeho malý kolega mohl skočit po Jane a vysát z ní tu červenou břečku. Opět - žádná potřeba pro celu a pro to plížení okolo. Snad jenom nějaké "mrk mrk" na fanoušky. Nebo prostředníček na fanoušky. U nich už se to vážně nedá spolehlivě rozeznat.

-To oživení všech bylo přesně tak trapné, jako jsem předpokládala už před rokem.

- Co kdyby tam nikdo z nich neuměl lusknout prsty?

- Cola stála 64 kaček a všem je úplně jedno, že trpím stejně jako všichni studenti, studentskou slevu prostě nedostanu.

KAFRÁM POZITIVNĚ (a méně)

- Jsem ostudně povrchní, ale tohle byl vzhled, který Thorovi fakt sekl. Nemyslím, když se snažil uchlastat k smrti, ale... takhle mi prostě sedí, tohle mi k němu jde.


- Anthony Edwarde Starku, být tak soustředěný na kolegovu prdel, když vyloženě trčíš ve své vlastní minulosti a plánuješ si, jak ti mravenec přivodí infarkt, to chce vážně extra-


- Hail Hydra. (oooohhhooohohoh)

- Pokud ty jejich alternativní vesmíry fungují tak, jak se nám snaží namluvit s Peggy a Stevem, tak je Loki pravděpodobně naživu. To, že Tesseract zmizel z roku 1970, totiž nemohlo mít vliv na rok 2012, kdy se stala invaze. Protože Peggy evidentně mohla žít v jedné verzi se Stevem a v druhé mít svou práci, svého jiného manžela, své děti. Tak jako tak se Lokiho zbavili podruhé, protože si s ním zkrátka opravdu nevěděli rady. A kdo jo?

- Mimochodem, ohledně těch alternativních vesmírů se opět rozjela hotová válka, takže nehodlám brát nějakou stranu, jestli to bylo tak, že se např. Lokiho zmizení s Tesseractem nestalo kvůli tomu, že ho pak sebrali o 40 let dřív, nebo jestli se tím, že ho sebral, vytvořila jiná realita jenom v tom roce 2012, protože je to pořád debata o cestování časem a nemyslím si, že má kdokoli právo se do krve hádat, co je tady pravda. Můžete se řídit kánonem, můžete si udělat vlastní názor (alternativní, chcete-li), ale brát strany ve fandomových válkách je o hubu. Zbytečná ztráta času. 

- "I could do this all day." 


- Blesk udělal Thorovi copánky. 

- Tak mě to otrávilo, že se snad na všechno vykašlu a začnu zase psát na úkor povinností. Chtělo by to tady trošku provětrat.


ZÁVĚR & DALŠÍ LOKI

Ani jsem nečekala na závěrečnou scénu, potitulkovou. Nejsem si totiž ani jistá, jestli vůbec nějaká byla, kdyžtak mě prosím někdo zasvěťte.

Neuronila jsem jedinou slzu a asi patnáctkrát jsem si nevěřícně promnula celou tvář, abych nerušila kino plácáním do čela. Jak jsem se v Ragnaroku styděla za Lokiho, tak tady za Thora.

Uteklo to rychle, jako film sám o sobě mě docela bavil. Ale asi se na to nepodívám znovu, což se dá říct už o velké spoustě jiných filmů: Avengers 2, Infinity War, Ragnarok,…

Samozřejmě vidím, že je to pro všechny důležitý film, nehledě na plánované ostatní. Avengers skončili, a je to fajn. Některá rozhodnutí se mi nelíbila, hlavně ta konečná, některá mi byla ukradená, některá přijatelná. Bylo fajn mít tolik známých tváří vedle sebe a na chvilku se ztratit v takovém chaosu, který se jen tak nevidí a netočí. Bylo to určitě dost náročné. 

Jestli mám mít k tomu filmu nějaké pozitivní vztahy, tak jenom kvůli tomu, že prostě značí konec jedné dlouhé éry. Je docela jedno, jestli to bylo kvalitní nebo ne, jestli měli nějaké nedostatky v logice či návaznosti, vždycky bude polehčující okolností právě fakt, že to byli poslední Avengers.

Jedině takto si to asi budu pamatovat. Důstojný konec pro Iron Mana, jehož poslední slova vyřčená Thanosovi před lusknutím (že je Iron Man) velice zklamala moji kolegyni. („To se jako na víc nezmůžeš jo?“) 

Takhle. Máme to za sebou, dámy a pánové, přátelé a náhodní návštěvníci, můžeme směle pokračovat dál a ignorovat všechno, co se stalo. Kánon je stejně přeceňovaný.

S fandomem jsem se tak napůl rozloučila hodně dávno. Spousta z nás založila blogy jen kvůli nějakým maličkostem. Někoho k tomu dohnal nedostatek českého frostiron, někdo chtěl více bratrské lásky, někdo se s tímhle vším začal babrat jen kvůli nevyužitému potenciálu jednoho jistého maniaka.


Ohledně toho maniaka

Taky už je nějakou dobu potvrzeno, že Loki (mimojiné) dostane vlastní seriál, což zní… vlastně ani nevím. Jen jsem si přečetla tyhle dva články (tady a tady) a pak tucet různých pubertálních jekotů na tumblru, kde už se oslavovalo. 

Penízky se musí nějak vydělat, že jo. Tak asi budu doufat, věrná svému pesimismu, že když už se na něj tak kolosálně vybodli ve filmu (filmech), tak se jim povede nám ho nějak slušně předvést ve stejnojmenném seriálu, který s větší pozorností tak nějak počítá. Je tady pořád nějaká šance, že se mi trefí do vkusu.

Stačí předvést něco víc než pár bodnutí dýkou, stačí ho chvilku zbytečně neztrapňovat. V prvních Avengers se docela povedlo ho podat relativně důstojně, akorát jednou dvakrát si z něj vystřelili, ale stále ho nechali zakončit to docela elegantně. V Thorovi to byl tragický záporák, v Thorovi dvojce z něj bylo cosi hravějšího, ale stále komplikovaného a hodného psychologické studie. V Ragnaroku to byl pouhý stín (stále jsem se nad tu barevnou obludu nepovznesla) a v posledních dvou Avengers to nestálo ani za řeč. Doslova.

***

P. S.: Dost to kolem mě chcípá, mimochodem. Simona Gray (rigor samsa, pokud si pamatuju správně) se mi ztratila komplet, ale pietně nechávám odkaz ve svém menu. A vy ostatní, co na to kašlete stejně jako já (ne-li víc, i když se to zdá nemožné), doufám jen, že máte i stejné problémy: nedostatek motivace, nálady, a hlavně toho z(a)traceného času. Že to není nic vážného a že se máte v rámci možností dobře. Packu.
Share:
spacer

20 komentářů:

  1. Na tohle jsem fakt čekala :D Já byla na předpreiméře, brečela jsem, tleskala jsem, asi jsem už prostě od přírody citlivka a z Lokiho jsem v konečném důsledku ani zklamaná nebyla - já se hádám už předtím smířila, že tam asi vůbec nebude, takže jsem byla šťastná za to co mi dali - Tom Hiddleston si musel tu scénu v New Yorku tak neskutečně užít. Teď už jenom počkat pár let na ten seriál... a modlit se, aby to nepokazili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověče, to bude asi tím, že já na předpremiéře nikdy nebyla, že jsem vždycky v sále, kde se maximálně někdo uchechtne. Ale aby někdo tleskal, něco proplakal nebo prožíval, to jsem naživo ještě nikdy neviděla. :D Jdu tak maximálně na veřejnou generálku v divadle, předpremiéra u filmu mi nic neříká. Asi o leccos přicházím, byla by to zajímavá zkušenost, možná bych se svezla s nimi. Ale v tichém sále se těžko něco prožívá, když nikdo nespolupracuje. Musím to někdy zkusit! :D Z Lokiho už nelze být zklamaný, zbývá nám ten náš povídkový a pak je tady naděje toho seriálu, no. ;D

      Vymazat
    2. Ono jak se na předpremiérách ještě neví, tak to lidi prožívají víc, protože jsou skutečně překvapení - a samozřejmě i ochotní prožívat víc, logicky to takové přitahuje... :-D Ale samozřejmě primární je ochota přistoupit na hru ;-)

      Vymazat
  2. Musím jednoznačně souhlasit snad se vším, co bylo řečeno. Endgame pro mě bylo zklamáním, stalo se tam přesně to, co jsme čekala, že se stane. Takže jo, žádná novinka (jen Natashinu smrt jsem nečekala), ale jinak všechno splněno do puntíku. A i když jsem se s tím pokoušela smířit, nestalo se tak, protože na to, že je tenhle film konec jedné éry, ho podle mého pěkně odflákli.
    Mimochodem jsem taky byla na předpremiéře. Potitulková scéna opravdu nebyla. Myslela jsem si to, i když jsem, stejně jako ostatní, naivně doufala. Ale vlastně nevím, co by do ní dali...
    Loki mě potěšil, to nebudu lhát, takové malé nahlédnutí do děje po se mi velmi líbilo. A Friggu jsem také velmi ráda uvítala mezi živě-mrtvými.
    Jinak, k Endgame se hodlám taky vyjádřit, ale nechci tady spamovat enormně dlouhým komentářem, navíc si to chci všechno hezky sepsat... ale jak říkám, v 99% s tebou souhlasím.
    Mimochodem jsem taky nebrečela. Vůbec. I když z toho filmu mám (lehkou) depresi. Každopádně, díky bohům za fanfikce, kterých se já hodlám držet. Marvel tímhle u mě celkem dost klesl a už ani nevím, jestli se těšit na Spider-Man: Far from Home (každopádně na film Black Widow se těším, stejně tak jsem zvědavá na tu Lokiho sérii).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natasha mě taky docela překvapila, ono se na to nijak extra nepoukazovalo a byla to taková konstanta, o které se pořád neprohlašovalo, že bude muset jít - viz případy Tonyho a Steva, ti už mají přece jen leccos za sebou. Ale jsem si jistá, že ještě nějakou tu slavnou Budapešť uvidíme. :) Akorát nemůžu slíbit, že se na to podívám. :D

      Spideyho bych ještě asi měla dohnat, jak vidím. Spoustu postav z Endgame bych měla dohnat. Ale když ono už tam moc tak zajímavých lidí není. :D

      Vymazat
  3. Tak. Hlásím se mez ty, co byli na předpremiéře (dokonce maratonu s prvním dílem - asi nejvíc mě dostalo, že tam byli lidé, co se mezi těmi dvěma film ani nezvedli ze sedadla! Z čeho mají zadky, z ocele?!). Že nebyla potitulková už víš, to hodně lidí naštvalo; brečelo se u nás nahlas, brečeli kluci vedle mě, já si pobrečela až druhý den sama doma, neb jsem drsňák. Depku mám vlastně pořád ještě. Podruhé na to nemusím, páč hodně kecání, málo akce na můj vkus (to mi vadilo hodně), a taky... pořád nevím, co si o tom myslet. Jenom mám depku :-D Nebylo to vůbec uzavřené uspokojujícím způsobem.

    - že udělali z Thora komickou figurku, která se díky svému stavu vrátila o level zpět, mi přišlo pochopitelné. Už byl tak strašně OP, že byl jako postava nepoužitelný. A vtipné to bylo. A seklo mu to :-D A že mají asgrďani slony chlastat... byl vlastně tak vtipný prvek. Sklony chlastat, ale taky sklony se z toho vyhrabat, když je potřeba. Valkýra musela být hezkých pár let tisíc stará, takže je v pořádku, že měla kompetence na trochu vládcování. Jen pořád nechápu, jak to bylo s tou polovinou asgarďanů. Vždyť měli jen jednu loď. Že by Thanos nechal valkýru s tou půlkou například nastoupit do záchranného modulu? No nevím.

    - Tonyho jsem čekala, ale pak se objevilo dítě, tak jsem zaplesala - ha! Přeci z něj neudělají sirotečka! Tony je v bezpečí! A pak taková zrada...

    - Natasha mě kupodivu sebrala mnohem víc. Jednak ta scéna byla asi nejlepší ve filmu (se všemi výhradami - co kdyby tam poslali třeba Antmana se Stevem, áha?), jednak Tony měl alespoň pohřeb a tak, a ona prostě... umřela. Vrátili tu zelenovlasou kozu, mohli vrátit Natashu! Pevně doufám, že ji samostatný film vzkřísí. Bohužel jsem si ji díky ff skutečně oblíbila :-)

    - Clintovi to tak seklo, že mu odpustím cokoli. Ostatně jeho "podívej, co se ze mě stalo" dostatečně vysvětluje, proč byl ochoten hupnout tam sám - na rodinu měl leda naději, ta ho ještě nikde nečekala, chtěl zachránit alespoň něco z toho, co má rád. A unést si vlastní trest. Víc mi hapruje získání kamene jako takového: "musíš něco obětovat a za to dostaneš kámen" je přeci jen něco jiného než "tvůj oblíbenec tam skočí dobrovolně a tady máš bolestné".

    - Emoční pozadí jednotlivých postav... vždycky jsem to brala tak, že vidíme jen úseky jejich společné činnosti. Přijde mi v pořádku, že jsou na sebe zvyklí, mají se rádi, či se respektují, a tak dál...

    - Lokiho odklon do paralelní dimenze byl laciný, účinný a uspokojující. Náhodou. Aspoň něco pozitivního :-D

    - Dámská jízda ve finální bitvě mě hluboce znechutila a otrávila. Jsem ráda, že v tom nejsem sama.

    - Steve musel zvednout kladivo, protože ho pak vracel do minulosti a bez toho by to nefungovalo :-D Tááákže... byl hoden. Je to klaďas do morku kostí a kladivo to poznalo, tak. :-D Horší bylo, jak asi vracel ty kameny? Jejich schránky už byly rozbité. A kde sakra vzal štít?

    - že Strange vsadil na jedinou alternativu bylo logické, protože v prvním díle říkal, že nakoukl do budoucnosti a jako úspěšnou viděl jen jedinou. Takže on jen vykročil směrem, který mohl vést k úspěchu.

    - Steve se svým manželstvím nemusel tvořit paralelní linii, ale bezvadně se vešel do té aktuální. Peggyn manžel nikdy nikde nebyl vidět, neměl nikde fotky (prý ani v jejím seriálu)... a co sakra jako dělal? Chodil do kanceláře od devíti do pěti? 8-)

    - i když jen tak mezi námi, vrátit ty lidi o pět let později, kdy už hromada dalších lidí umřela, zbláznila se, přestěhovala, spáchala sebevraždu, znovu se oženila, ekonomika v háji... to měl být jako dobrý konec? Vždyť to muselo být na hladomor!

    - chci psát, mám i co, ale jsem taková unavená, mám starosti a navíc mě Endgame fakt rozhodilo. A to to ani nefungovalo jako samostatný film, spíš - přehlídka postav :-) Každopádně díky za tento prostor se vykecat a doufám, že bude zase co číst! Potřebuju nastartovat :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to, jak zpracovali Thora, mě zamrzelo. Samozřejmě netvrdím, že to nebylo vtipné (až na výjimky jsem se smála), jen mi přišlo nefér, jak ten humor zase hodili jen na pár vybraných postav. Natasha byla ukázkově zdeptaná a nikdo si z ní srandu nedělal. Thor toho ztratil podstatně víc a myslím, že mu mohli dovolit truchlit trochu důstojněji. Z Hulka si dělali srandu, z Quilla, ze Scotta, ale vždycky tak nějak únosně v rámci jejich minulostí a charakterů. Z Thora dělali kompletního mamlase neschopného souvislé věty.

      Kdo je sakra zelenovlasá koza? Jediné zelené mě napadá Gamora. :D Tu teda vrátili dost trapným a stupidním způsobem, ráda bych podotkla. Jinak jsem si taky myslela, že to obětování bude fakt obětování. Protože jsem čekala, že oni se začnou hádat a mlátit o to, kdo tam skočí, což mi přijde takové méně bolestivé než kdyby tam jeden toho druhého musel vyloženě hodit. Bože, to by byl takový nápor, že bych možná pocítila i nějaké bodnutí u srdíčka. Možná proto to na mě nenechalo takový dojem. Clintovo "co se z něj stalo" nic neomlouvá. Byl plně příčetný. Přijde mi to jako další věc, která platí jenom pro hrdiny. Navíc ta naděje na znovuzískání rodiny byla dost silná, přišel mi dost nabuzený, když ho vystřelili na pokusnou jízdu a on skoro potkal dceru. Ale jako že chtěl zachránit alespoň někoho, to beru. To zní pěkně. Asi mě rozčílila ta předvídatelnost.

      Co se těch jejich vztahů týče, tak - jako samozřejmě, že vidíme jen útržky? :D Nejsou to žádní Přátelé, kde bychom měli co epizodu nějakou interakci mezi různými lidmi, je jasné, že jestli se ty vztahy upevňují, tak za oponou, u filmu je to pochopitelné. Já spíš narážela na to, jak na mě osobně působili - že ať už se v těch mezidobách dělo cokoli, tak se jim příliš nepovedlo mi (osobně) dokázat, že to mezi nimi bylo tak rodinné, jako se pak snažili mi namluvit. Přišlo mi to dost na sílu a vědomí toho, že spolu byli už dlouho, mi k ukázání jejich blízkosti nestačí.

      Myslíš, že Steve žil v minulosti, o které už věděl, že někde trčí Bucky a někdo mu dost drasticky vymývá mozek? Ignoroval všechno zlo, které se kolem něj dělo nebo si našel nějakou extra inkognito masku, zatímco po večerech bojoval se zločinem? Protože představa prožitých padesáti let s milou je pěkná, pokud mi někdo vysvětlí, co dělali v mezičase a jak to vlastně do všeho má zapadat.

      A že Strange vybral jedinou, o které věděl, že vyjde, vím. Akorát mi přišlo vtipné, že tato alternativa byla založená na kryse šmejdící ve skladu. Asi budu muset psát, že moje "recenze" (viz uvozovky v menu) se nesmí brát vážně. :D

      Steve si může zvedat kladivo od rána do večera, ale proč ovládal blesky? To kladivo přece nemá Thorovu moc. Leda bych brala, kdyby ty blesky přivolal Thor a Mjolnir fungoval jako hromosvod, který dokáže ovládnout k svému užitku i Steve bez takové schopnosti. Celkově ten jeho návrat do minulostí mi přijde jako něco, co si nemohli dovolit ukázat, natož o tom mluvit. Vrátit to třeba do Jane, to musela být skutečně podívaná.

      Hulk mě iritoval celý, ale je docela možné, že za to mohl ten úsměv. Nebo ne. Celkově celý.

      Prostor k vykecání máš i u sebe! Nestávkuj pořád, jsem myslela, že jsi umřela. Tolik neuspokojivých filmů za sebou tě musí vyburcovat k nějaké... opravné činnosti. :D

      Vymazat
    2. Jako jooo, Thora přehnali. Ale mám pochopení, se silnými postavami je prostě hrozný problém. A on si o to zkrátka koledoval :-) Jinak mi ale jeho odchod a všechno sedí, on byl vždycky tak nevůdcovský, až to bolelo. Ani v Avengers neměl nikdy ambice velet. Je pravda, že se mi do toho trochu motají i kreslené seriály, kde měl charakter mhohem věrohodnější. :-D (Ale poněkud komická figura byl vždycky. :-))

      Už jsem to pochopila s tou krysou! Takové detaily už mi po pár dnech unikly z paměti :-D

      Ty vzájemné vztahy... já si to tam prostě nacpu. Ty filmy jsou jen trochu horší epizody již zmíněných animáků - a tam jsou vztahy vykreslené zcela odpovídajícně O:-)

      Steve byl celý na hlavu, všechno s ním. Že metal i blesky už jsem taky zapomněla... ale budiž, kladivo skrývalo částečku Thorovi moci, prostě artefakt. A když je něco ARTEFAKT, tak všichni víme, že je to nadané magickou silou! :-D Že vydržel být stranou je skoro děsivé. Ale on Bucky působil, že to možná věděl. Vždyť se s ním loučil jako by to bylo na hodně dlouho.

      Jsem z toho nějaká unavená. Na to, že se mi to ani zase tak moc nelíbilo (nebo líbilo? nevím!), mě to nějak sebralo. Ten konec je neuspokojivý a já nevím, jestli můžu pokračovat v takhle obskurně uzavřeném universu.
      Ale přečetla jsem si dneska tvůj Dáreček a to bylo jak živá voda! Přesně mě to začalo vracet tam, kde jsem chtěla být. Protože jak víme, Endgame byla jen fanfiction z vedlejší reality, která se nás vůbec netýká! :-D Já tě nemít... :-D

      Vymazat
    3. Vidím, že svou stále trvající neschopností podívat se na animáky o leccos přicházím. :D A nemůžeš si číst Dáreček, když není opravený! :D

      Mám pocit, že všechen kánon je blbá fanfikce, nějak jsem se v tom všem ztratila. A četla jsem, že se na Stevovi nemohli shodnout režiséři se scénáristy, jedni prý, že Steve je v alternativním světě a druzí, že je tam, kde vždycky byl, ve své přítomnosti. :D Nedokážou to vysvětlit ani jeden, takže myslím, že odpovědi nedostaneme. Oni všechny logické otázky zcela ignorují, pro ně bylo důležité jenom to, že Steve dostal ten svůj slíbený tanec s Peggy. Jsou tak odporně sentimentální. :D A že to nedává smysl, čert to vem. :D

      Vymazat
    4. To teda můžu, protože jsem si ho opravila sama, hehe :-D :-D
      Se Stevem se čím dál víc přikládám k alternativnímu světu, přesně z důvodů, o jakých píšeš. Představa, že by vydržel stranou, je frustrující. Jak se dostal kurnik zpátky...? :-D
      (Ale píšu! Konečně! "Fix it", tedy přesně to, co jsem nechtěla. Ale jako bych si někdy mohla vybírat. :-D)

      Vymazat
  4. Dodatek: čím víc nad tím přemýšlím, tím víc si myslím, že tam Natashu a Clinta poslali schválně. Že ta modrá holka věděla, vo co go, a prostě to tak zmanipulovala. Byla to dvojice s nejsilnější vzájemnou vazbou a bylo to prostě... nutné.

    Dodatek číslo dva: děsně mě iritoval ten věčný idiotský Hulkův "úsměv". 8-)

    Dodatek číslo tři: tutově hladomor.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja nie som mŕtva! (Simona Gray). Just faked my own death. V kazdom prípade sa vraciam ;) dnes som akurát bola na Endgame a povedala som si, že sa pozriem, čo robíš ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Já nepohřbila tebe, ale tvůj blog. Ale ty první. :D Jsem ráda, že se vracíš.
      Co já asi tak můžu dělat? :D Bídně hynu a občas se sem mrknu. :D Doufám, že se film líbil, a kdyby ne, jsem si jistá, že drtivá většina fandomu pracuje na fix-it. :D

      Vymazat
  6. Daioni a Alice, pevně doufám, že vy se nikdy neztratíte. Protože číst si i jen vaše dialogy je blaho :D

    Ehm, abych taky řekla něco k článku, tak VELMI krátce :D
    Nejvíc mě naštval Steve metající blesky. Že zvedl kladivo v pořádku, ale Thorovy blesky?!
    K Lokimu a ženské přehlídce nevím, jak se postavit. Ženská přehlídka byla vlastně fajn a i mě to potěšilo, na druhou stranu vím, že je to potěšení umělé jako zlaté zuby a stejně tak viditelné. Je to tam POUZE aby mrkli na konkrétní skupinu v konkrétních USA (v Evropě ani jinde to prostě nefunguje).
    Lokiho fanynka jsem hrdě už od prvního Thora (ne až s většinou od dvojky, muhe), takže mě jeho štěk samozřejmě potěšil. Ale zase ALE, opět s jistotou vím, že jeho účel byl jen potěšit fandom. Takže špatně, byl zbytečně, naprosto super je to, že fanoušci vyhráli nad autory :D

    (A už fakt poslední detail: ohledně Thorovy scény ve vězení mám soukromou teorii k potěšení. Pamatujete, jak si Loki ve filmu Thor The Dark World hází v lochu s pohárem a v jednu chvíli se podívá stranou tim pohledem ,,Co to sakra bylo"? Tak to zrovna kolem prošel Thor z budoucnosti :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, že se neztratíme, s údivem, že se tak ještě nestalo. :D (Klep klep klep.)

      To mrkání na jisté skupinky v USA tam bylo víckrát, proto mě všechny ty případy štvaly, viz ještě ta jejich LGBT postava chlapa, co se Stevem probíral svoje rande s dalším chlapem. Ale tím spíš komunitu naštvali, ne usmířili. :D Jejich diváky (teď sprostě škatulkuju americkou veřejnost) je velice snadné dostat do kleští těmihle lacinostmi, mám někdy ten pocit. :D

      Na jednu stranu jo, trošičku to potěšilo, že tam měl Loki aspoň ten štěk, ale zároveň trucuju, takže to přiznávám jen ve slabých chvilkách, protože tohle fakt... nestačí, když předvedli ten (a pořád to omílám dokola) potenciál! Nikdy jim to neodpustím, i kdyby to v seriálu (o čemž pochybuji) opravili.

      Tvá teorie se mi velice líbí. Vím, že tam jedna scéna, kdy se Loki zarazil při tom házení (myslela jsem, že jsou to přesýpací hodiny? nevím, tvar je to stejný :D), ale nevím, jestli vlastně ukázali, proč tak zpozorněl, jestli už se probírala ta bestie kousek od něj, nebo co to bylo? Každopádně ať je to kánonově cokoli, přikláním se k tvé teorii a odteď je to slovo Boží. :D

      Vymazat
    2. Žádný údiv, opovažte se ztratit! :D

      Bylo to tam víckrát, ale tahle nejvíc třásla divákem a křičela "Vidíš? Vidíš? Jsme pro VŠECHNY, jsme ti HODNÍ!"
      Zase musím Endgame přiznat i to, že jak jsem imunní až otrávená z hoolywoodských velkých gest apod., tak v tomhle filmu jsem si párkrát řekla páni, tohle je vážně epické.

      Lokiho štěk mě taky zklamal, že byl tak bezvýznamný! Do poslední chvíle jsem si strašně přála, aby se objevil i v té závěrečné bitvě, Mohl udělat strašnou spoustu různých věcí, která by zabrala max 5 vteřin screenplaye (vykouzlit nad někým štít, zabít někoho za hrdinovými zády, říct Thorovi, že by měl víc jíst saláty).
      Vždycky pak ale musím uznat, že řemeslem to vyřešili perfektně. Dát ho tam je přinutili fanoušci, Tom Hiddleston jim kdysi na začátku udělal z v podstatě prvoplánové postavy jednu z nejoblíbenějších. Takže filmaři správně uspokojili touhu fanoušků ho tam vidět, nervali ho ale na místa, kde ho neplánovali oni. Dokonce si ani nezrušili tu linku s jeho smrtí, což je docela majstrštyk.
      Celý obdiv k umění vyprávět (konkrétně tohle) ale nic nemění na tom, že chci víc Lokiho! :D

      Pokjd to jsou přesýpací hodiny, tak je to o to vtipnější :D
      Velmi mě těší, že ve své teorii nejsem sama a přikláním se k tvému postoji àla slovo boží
      :DD

      Vymazat
    3. Jako já pořád tvrdím, že Loki v IW neumřel (to je taková ostuda, že to prostě nesnesu), ale kdyby jo, tak si budu stát za tím, že teď pobíhá jeho verze z invaze někde v alternativním vesmíru. Sice by to smazalo všechno, co se s ním dosud dělo ve filmech po Avengers, ale to by se dalo přežít. Fanoušci už byli nuceni ho oplakat tolikrát a z tolika důvodů, že už to nehraje roli. :D :D Objevit ve finále se mohl, ale to byl takový bordel - kdo může s jistotou tvrdit, že tam někde nebyl? ;D

      A kdyby přece jen nestačilo, dodávám, že vody českých fanfikcí na Thora a Avengers už nejsou vody, ale vyprahlá poušť, a že je v našich řadách spousta místa na další blog s dalšími nápady a dalšími povídkami. Ahem. :D

      Musela jsem se pokusit najít nějaký obrázek z té cely, ať vím, jestli se jim fakt povedlo být tak vtipní ohledně přesýpacích hodin, ale bohužel, byl to můj výmysl. :D Z toho obrázku kulový poznám, ale asi je to fakt pohár. :D Škoda, už jsem je chtěla pochválit. Tak možná někdy jindy. :D

      Vymazat
    4. (Tuhle odpověď už píšu potřetí, protože zatracenej google)

      Že jo, ŽE JO?! Taková trapná smrt, navíc Loki bez záložního plánu prostě nesedí! Ehm.
      Narazila jsem na docela fešnou fix-it povídku, zatím má jen 4 kapitoly, ale rozjíždí se pěkně. I Thor se mi líbí, jak je řešenej :)
      https://archiveofourown.org/works/18614458/chapters/44138092

      Ne ne ne, já si píšu pěkně do šuplíčku, spokojeně nedávám pozor, jestli se Loki chová jako Loki, a jsem s tím naprosto v pohodě :D

      Škoda :)
      Koukala jsem na film a ano, je to pohár a taktéž, opravdu se Loki zadívá stranou, protože v jiné cele právě temný elf aktivoval to své cosi a probíjí se ven. Ale to je umění střihu, dali to tak schválně, my víme, že na elfa se šel podívat až potom, co někdo jiný upoutal jeho pozornost :D

      Vymazat
    5. Se zatracením googlu nemůžu než souhlasit, i když ten můj mi zase v gmailu žere upozornění na komentáře. :D

      Lokiho smrt byla ostuda, to prostě neberu jako fakt. :D A poslyš, ta povídka vypadá velice dobře, zatím jsem si pročetla tagy a upozornění a něco o tom a vypadá to - velice - slibně. :D Už se těším, až se do toho pustím. I když mě pak asi bude mučit to čekání. :D Díky za tip!

      Šuplíčky tady nevedeme! Vytáhni to! :D Pravda jisté výhody to má, ale jako - kde bychom byli s takovou :D

      Vymazat
    6. A z Lokiho házení JE kánon! :D
      https://pin.it/ld4vhhlmj2j337

      (Od šuplíčku jsem ztratila klíče, jeeejda :D)

      Vymazat