Péefko 2019

Ty vole, už to píšu zas. (Potlesk za profesionální začátek.)

A ani letos nevím, proč vlastně. Asi abych nemusela psát jednorázovku. Vždycky mám nějaký abstraktní nápad v záloze, ale ten bývá tak deprimující, že se to opravdu nehodí. Ona je sice spousta lidí v tomto období spíš rozesmátá, ale jsou i lidi, kteří nepotřebují na Nový rok ještě větší depku.

Pryč jsou dny plné volného času. Toho se dalo letos všimnout, klinická smrt tu nastala snad víckrát, než kdy jindy. A když už jsem tady, tak vždycky - opravdu bez výjimky vždycky - na úkor jiných povinností. Dokonce ani prokrastinaci už si nemůžu dovolit v takové míře jako kdysi. Nemám tušení, jak se to stalo.

Zemřel nám letos Stan Lee (a spousta dalších), fandom se rozdělil na dva a více táborů (ale to už od Ragnaroku). Na internetu je zase o něco méně bezpečno a přátelsky.


Viděli jsme letos ne Ragnarok, ale Infinity War - což jsme si teda vážně nepolepšili, ale budíž. Mimochodem, na tumblru probíhá teď jakási revoluce či co - že Marvel oficiálně potvrdil, že Loki měl v Avengers vymytý mozek a že to tak docela nikdy nebyl úplně ten černobílý záporák. (Asi jim došlo, že je to jediný způsob, jak vysvětlit ty necharakteristicky dementní nápady.)

Jen protáčím oči v sloup, vážně. Až teď si uvědomuju, jak ukradený mi kánon vlastně je, protože jsem si tolik věcí sama vymyslela a domyslela, že už je mi úplně jedno, co vykládá Marvel nebo dokonce mýty. Myslím, že si tak udržuju poslední zbytky příčetnosti, kdybych nechala, ať mě to ovlivňuje, tak už jsem dávno v tahu. Vždyť už s tím, jak to ignoruju, mám namále, umíte si představit, jak by to tady vypadalo? 

Navíc si vždycky budu stát za tím, že pravý a námi milovaný Loki - ten, který si získal tolik přízně - byl jenom v jednom filmu, a to v tom prvním. Ti, kdo vytvořili zase nějakou jinou verzi této mytologické postavy, byli Kenneth Branagh a jak je těžko překvapivé, z mnohem větší části i Tom Hiddleston. (Ale ani ten není všemocný, když dojde na jiné režiséry - nebudu - nebudu jmenovat.) 

Není vhodné, abych svou fixaci na první film pořád shazovala na neschopnost udržet pozornost na více filmech zároveň, tedy i jejich reáliích. Ono není fér, abych si něco takového vyčítala, když se toho v první řadě nedrží ani tvůrci.

Problém byl v tom, že se fandom (ohledně Lokiho, Odina i Thora) rozdělil ne na dva tábory, ale na bezpočet dalších. Mohli bychom tu strávit opravdu spoustu času, kdybych se o každém z nich rozepsala; tedy o těch, kteří velebí Ragnarok, těch, kteří ho ze srdce nenávidí a s ním i režiséra, pak ty, kteří stále nepochopili, že filmový Loki není ten komiksový ani mytologický, ti, kteří mají Lokiho za nepochopeného a utlačovaného hrdinu nebo ty, kteří ho naopak zesměšňují, zkrátka skoky z extrému do extrému a tak dále, z nichž souhlasit se nedá zcela ani s jedním. A až letos při IW to vyniklo.

Kdybych to měla převést na sebe, tak je to stále tak, jak tvrdím už pár let - charakteristikou se držím v universu prvního Thora. Vybrala jsem si z každého filmu něco, s čím podle sebe dokážu pracovat. Někdy napíšu pár slov i na jiné filmy, třeba na Civil War nebo Infinity War, ale nikdy to nedotáhnu do konce. 

Abych se přiznala, mám nápad na sérii odehrávající se po Ragnaroku, ale po nějakém přemýšlení mi došlo, že bych si leccos (skoro všechno) musela upravit, abych byla schopná o tom s láskou psát. Nejspíš by to pak vyznělo ve srovnání s tím barevným rozhopkaným filmem o dost depresivněji (což by nemuselo být tolik na škodu). No, uvidíme! Konec konců je tady pořád spousta rozepsaných věcí i bez toho, a já se můžu v půlce ledna nadobro vytratit, takže - radši žádné plány. To je životní pravidlo, kterého se dokážu držet.

Ale buďme pozitivní! Přidal se další pisálek/pisatel/písmák/spisovatel/oběť a tak dále. 

Nebuďme pozitivní? O hodně jsme jich taky přišli. Reakce ubývají, motivace vázne.

Buďme. Taky jsme našli jednoho zapadlého překladatele. 

Je tady ještě spoooousta místa.


Blog má osm let (funkční asi jenom pět) a publikovaných mám 290 článků. Tisíce a tisíce a tisíce slov, každé z nich podbarvené jinou zkušeností a jinou emocí a jiným názorem či postojem nebo životní situací. 

Těm, kdo se stále ozýváte, i kdyby jen občas, moc děkuju. Jste důvodem, proč to tady (i jinde) stále funguje. I o tomhle by se dalo rozepsat víc (dokonce jsem to musela strčit do úplně jiného článku, jak to narostlo), ale to by mi k péefku přibyl nejen "tábory Marvel fandomu", ale i "proč je důležité se jako čtenář občas ozvat". Nemůžu to s tou aktivitou zas tolik přehánět!

Extra poděkování patří Daioni, protože i ti, kdo mi nevidí do hlavy, musí tušit, že jinak by to tady vážně dávno zapadlo sebelítostí prachem. 

Pavle, že si do mě občas kopla na tumblru.

Kitikaře, která občas nakoukne a ujistí mě, že tu někde pořád je, okolo nebo vedle, ale je.

Těm pár anonymům, kteří chápou, že podpora bez podpisu neztrácí nic ze své důležitosti, kterou pro mě mají. I těm pár neanonymům, kteří se mi párkrát ozvali a já si po dlouhé době přečetla nějaká nová jména. 

U lidí, co zmizeli, jen doufám, že jsou v pořádku a že je tyhle pytloviny jenom přestaly bavit. Všichni máme nakročeno stejným směrem!

On to je takový rok - ne ukončování ani začínání, jak tomu bylo teď nedávno (fakt je to nedávno), ale spíš... aktualizování. Zatímco někteří se uložili k zimnímu spánku, někteří se rozkoukávají a někteří se tak nějak prokopávali skrz na důstojné úrovni a se zdravými přestávkami, já v prosinci hystericky hrkla na blog kýbl živé vody a jen sleduju, jak teď odkapává. Každý to máme jinak. Každý rok píšu, že jsme na tom bídně, takže to nechme být, stejně bude (pokud bude) další článek úplně stejný.


A protože ani letos se originalitě meze nekladou, přeju vám spoustu čtecího a psacího volna, štědrou múzu a sílu, hlavně tu sílu. Elán, nadšení, zdravý životní odstup, aby vám nepřeskočilo.

Dokončete školu bez nesnází, potkejte lásky svých životů, vydejte bestseller, vyhněte se všem dopravním i živelným a vztahovým katastrofám, neřvěte po ptáčcích, že mají v tak nekřesťanskou dobu tak sadomasochistickou radost ze života, občas si pohlaďte nějaké štěňátko či koťátko (ať už mají dva měsíce nebo patnáct let), čichněte si k nové knížce, projděte všechny zkoušky a projíždějte semafory na jednu zelenou vlnu za druhou. Buďte zdraví (kromě těch, co jim občasný virus přinese krom horečky i múzu, vy si občas dovolte pár dní v rozumné míře stonat), ohleduplní, a když někoho uvidíte podélně parkovat, vyjádřete mu zúčastněnost a podporu, nebo radši dělejte, že vůbec nevidíte.

Taky občas hoďte kachně chleba (a držte psa, aby si to nevzal osobně a nešel si v mínus dvaceti zaplavat), podívejte se, jak nádherné jsou zblízka vločky (když neodklízíte tunu mokrého sněhu), pozor na zamrzlé stěrače na autech a na kluzké přechody. 

A... a... no jo vlastně.

A víte, že vás miluju.


Ali
Share:
spacer

14 komentářů:

  1. Souhlasím se vším, co zde bylo řečeno (psáno). A také přeji hodně úspěchů, štěstí a já nevím, čeho ještě, do nového roku.
    (Běží to nějak rychle. To se mi nelíbí.)
    Takhle, jsem ráda, že jsi po těch osmi letech neukončila své působení na blogu. K mému štěstí, protože díky tomu se mi daří zahánět depka, že nemám co nového, dobrého a kvalitního (zároveň) číst.
    V Marvelu podle mého zmrvili strašně hodně věcí, hlavně s těmi novými hrdiny. Už teď mi třeba nesedí Captain Marvel nebo tak, no jsem zvědavá na Avengers 4.
    A my tě milujeme taky, Ali! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě jsem zapomněla – úžasný začátek. :D

      Vymazat
    2. Ještě jsem nedohnala ani ty nejstarší filmy, s novými hrdiny na mě vůbec nechoď. :D Už je tu nějak přecpáno a ten svět na to pořád nevypadá. :D

      Naprosto úchvatný začátek, fenomenální. Jo. :D Taky přeji vše nejlepší!

      Vymazat
  2. :D Zrovna tady sedím, máme filmový Silvestr/bezva záminka se sejít a něco zakousnout. Co se mě a kánonu MCU, jsem schopná zkousnout dost věcí, mám je ráda skoro všechny, nejlíp ve stavu roku 2012 a v přátelském duchu. Jako docela jsem od Lokiho utekla, ale zase nečtu věci, kde je nějaká hrozná bestie (mladší otravný brácha mi vyhovuje a zkus mrknout alespoň po něčem v prostředí Loki agent of Asgard). A fanomovým válkám se snažím vyhýbat na netu, lidi naživo jsou podobná názorová skupina.

    Btw, byla jsem na Aqamanovi a dost to připomínalo prvního Thora (šla jsem na polonahého herce, jinak mě DC tak moc nelákalo, krom Wonder Woman, a taky se mi líbil Lego Batman).

    :-) Bych ráda ocenila tvoje tipy na příběhy, takhle jsem narazila jednu autorku, co mě baví sledovat i na tumbleru. A prostě mě těší sem chodit, i když spíš čekám na náladu na něco staršího, takže fakt prosím vydrž. A to zmínění mě opravdu potěšilo, ráda udržuju kontakt.

    No, už je skoro jedna ráno, já doufám, že se mi podaří letos přemoc lenoru a konečně něco sepsat, krom těch tří stránek o fix-it IW, moc velký nápad a furt se mi to rozpadalo pod rukama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jo vlastně, další polonahý chlap. Je jich nějak moc. Možná se k němu dostanu. Postupně. :D

      Co se Lokiho týče, strašně špatně se hledá něco, kde je popsaný s mouchami, ale zároveň s láskou. Nejplodnější (angličtí tedy) autoři bývají extremisté - buď je Loki stoprocentní oběť, nebo stoprocentní hovado. :D
      Taky dělám, co můžu, aby se mi ty války vyhnuly, ale občas mě to drcne jen tak bokem, když se někdo, koho sleduju, nechá strhnout davem. Tumblr má hodně temných stránek - vlastně drtivou většinu.

      Člověče, ke čtení v tom množství, kterým jsem trpěla dříve, jsem se už dlouho nedostala. Snadno teď odbíhám i od povídek, které mě velice baví, asi protože jsem zabředla do tolika fandomů, že se to nedá kočírovat a ještě k tomu mít nějaký reálný život. :D Ale zase dlouho jsem neaktualizovala seznam, který ve skutečnosti čítá stovky a stovky oblíbených povídek, fakt bych to zase měla oprášit. :D

      A IW potřebuje fix-it jako sůl, takže jen do toho! :D

      Vymazat
  3. Však já do tebe čas od času ráda kopnu! :)

    Také ti ale přeji spoustu odhodlání a píle do nového roku a co se týče Marvelu... s ním máme my fanoušci takový hořko-sladký vztah. Všichni je nenávidíme za to co provedli našim postavám, ale stejně na každý další film většina z nás půjde. Lokimu samotnému se dostane spravedlnosti asi až s jeho vlastním seriálem, jinak je to ale chudák Tom Hiddleston zrovna tak. Těžký to je hold život.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S láskou a citem kopat, laskavě. :D

      Odhodlání je nedostatkové zboží, díky! :D On Loki není jediný, kdo mě ohledně potenciálu mrzí, i Thor se mi zdá jako dost zmrvená postava, přitom měl našlápnuto velmi dobře. Ony jsou to vlastně dvě jediné postavy, do kterých si dovolím kafrat, protože je sleduju od začátku, zatímco u ostatních postav mám mezery, takže si netroufám. Nevím, jestli se kdokoli z nich dočká spravedlnosti, když už to zašlo tak daleko, ale netřeba věšet hlavu - proto jsme tady my! :D

      A jak jsem již nenápadně podotkla v článku - pořád je tu spouuusta místa. :D

      Vymazat
  4. Krásný nový rok i tobě!
    Fandom války, říkáš? Kam na to ty lidi choděj? Koukám, že můžu být ráda, že jsem takový mimoň - tiše si tu píšu a tohle by mě ani nenapadlo :-D To jsou ty výhody jazyků, kde je lidí hodně... můžou si dovolit mezi sebou válčit. My, co se vejdeme do jedné kavárny k jednomu (menšímu) stolu, bychom si vážně měly nechat zajít chuť. Protože, koneckonců - to, že je hrdina pokaždé jiný, je snad podstata ff, ne...? Já to nějak nechápu. :-D (Ale sledovat nic začít nechci, protože bych už nenapsala nic. Čas zkrátka není.)
    A co dodat - snad vydržíš. Takové klátící se menhiry vzájemně se udržující na vratké špičce jsme. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výhody výhody. :D Copak to je výhoda, moct si dovolit válčit? :D Je fakt, že národů je v té válce hodně, ale všichni békají anglicky. :D Umíš si představit, jak by se nám tady česky válčilo - vždyť ani nemáme o čem. :D

      Oni neřvou na FF, ale na to, jak kdo tu postavu chápe a jak si ji každý vykládá po svém. Což někteří prostě nedovedou rozdýchat, když má někdo jiný názor. :D

      Vymazat
    2. A tak svým způsobem to výhoda je, protože z konfliktu vznikne spíše něco nového, než když je rybníček příliš stojatý... a pak je taky otázka jemnosti filtru. Já si u svých postav třeba namlouvám, že jsou v každé povídce jiné (kromě nějakého základního souboru vlastností, které jsou dané z podstaty věci - Thor určitě nebude nikdy pacifista), ale obávám se, že to zvenčí tak vůbec vypadat nemusí. Kde pak jsou hranice? Mňo, ať si užívají. Já vlastně některé varianty taky nemusím. ALe víc je to dané kvalitou psaní. Určitě i Loki oddaně vzhlížející k Mary Sue se dá vydržet, když je to dobře podané :-D

      Vymazat
  5. Taky ti přeju vše dobré do nového roku :)
    A jinak nevím co dodat… jako bys četla myšlenky. Taky si neumím představit dílo, které by vyprávělo příběh až po Infinity war, nebo případně i jen po Ragnaroku. Ano, pár se jich najde, ale já nevím… ani mě moc nelákají.
    To mi připomíná, nedávdo jsem četla povídku, která má počátek v době ještě před prvním Thorem - a nijak na něj ani pak nenavazuje. Autorka si vzala jen postavy a začala psát úplně jiný příběh z Asgardu. Uznávám, že čerpá dost z mytologie (například Laufey je v té povídce Lokiho matka tak, jak podle mytologie má být), ale celkem jí to i sedí :)
    Jinak autorů a překladatelů podle mě není nikdy dost. Bohužel lidé by i měli nápady, ale nevěří si natolik, aby je sepsali, a už vůbec ne na to, aby je zveřejnili. Vím, o čem mluvím, můj první překlad čekal v notebooku 2 roky, než jsem se odhodlala.
    A nakonec už ti dlužím jen omluvu. Omluvu za to, že jsem tu u tebe tak dlouho nebyla. Nemysli si, že jsem o tobě nevěděla, četla jsem tvé povídky už od prvních chvil, co jsem ff v prvním ročníku na gymplu objevila. První povídky jsem sice četla od Daioni (za což jí taky dlužím svůj dík, protože lepší začátek bych si ani nemohla přát), ale tobě patří čestné a nesporné druhé místo :*
    Už je sice pozdě na novoroční předsevzetí, ale slibuju, že všechno v novém roce doženu a že dám odkazu k tobě (i k Daioni) v mých záložkách znovu pořádně zabrat.
    Když to tak po sobě čtu, moc to mému "nevím co dodat" neodpovídá, ale měnit to už nebudu :D
    Děkuju za zlepšení nálady - dneska mám zkoušku, takže deprese, stres, výčitky, … no znáš to. Tohle mi ale opravdu moc pomohlo :) Děkuju :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako AU příběhy jsou v pohodě, tomu se nevyhne žádný fandom. :D Však ono nejde o války ohledně toho, jak kdo píše, ale ohledně toho, jak si každý sedí na tom svém písečku a tvrdí, že má pravdu. Když si napíšeš svou verzi Lokiho, tak to nikoho zas tak nerozčiluje, ale víš, ty tendence na tumblru všechny ostatní poučovat - tomu se hodně lidí nevyhne. :D Navíc ono to jde za hranice fantazie fanoušků - někteří útočí na Waititiho (??) - což jim nezazlívám, ale zase potřeba trochu s citem - a Chrise Hemswortha, někteří zase na Hiddlestona, někteří na Branagha a tak dále a tak dále. Jak to jde moc do reality, tak je to špatně. Spousta lidí se nechá strhnout a válka je na světě.

      Samozřejmě, že autorů a překladatelů není nikdy dost - mi to povídej! :D Co se sledování všech příběhů týče - to jsem ještě ani neviděla, že by někdo tak dlouho psal a psal, a pořád by mu to pasovalo s filmy, které vycházejí. Možná za pár let se někdo odhodlá a dá to dohromady? Přece jen někteří umělci udělali i ze Sherlocka mistrovské dílo, když už se to nepovedlo tvůrcům. ;D Ale museli počkat na poslední sérii, aby je to nakoplo. Možná nás nějaká... zlatá éra teprve čeká. Snad se toho dožiju. :D

      Snad dopadla zkouška dobře. ;)

      Vymazat
  6. Milá Alice,
    přeji ti všechno nejlepší do nového roku! Jsem jedna z těch oddaných, ale nekomentujících čtenářek. Pravidelně se za to stydím, příště zase nevím, co napsat, ale zkusím se polepšit. Doufám totiž, že ještě dlouho vydržíš! Miluju to tady.
    Oddaně tvá
    Mandelinka hranolková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Ráda tě zas vidím. :D Víš, každý pisálek miluje sáhodlouhé komentáře, ale žádný nepohrdne ani těmi nejkratšími. Stačí smajlík, stačí cokoli, když nevíš, co. Stačí klidně i dlaní prásknout do klávesnice, dokud to nějak vyjadřuje tvou reakci na dílo. ;D

      To je snad premiéra, co vidím tvé celé jméno?? :D

      Vymazat