Korunovace, akademie & něco málo k monarchii

Vítám vás u dalšího kulturního okénka!

Taky z nich máte takovou radost jako já? Ne? Ale jděte. Vím, že tady nedávám nic moc nového, ale jestli jste na tom alespoň z poloviny jako já, je možné, že jste prostě o něco přišli anebo jste o to přijít chtěli, zkrátka jste to neviděli a teď to chcete dohnat, jelikož jste to nedohnali dřív, protože jste zapomněli, že jste něco dohnat měli a chtěli.

První jest video - samozřejmě vystřihnuté z filmu (Thor 2), jelikož Marvel je na tohle mistr všech mistrů (že vyhodí všechny scény, které za něco stojí, viz krásná bratrská chvilka z prvního filmu). Tady se jedná o takzvanou Lokiho "korunovaci", kterou však přeruší jediný člověk, který je v rodině samotného Odina stále ještě při smyslech. Upřímně jsem byla na hranici mezi smíchem a pláčem, ale já to tak mám u všeho, takže bych tomu nepřikládala váhu.


U druhého videa jsem chvilku váhala, jelikož jsem nikde nemohla najít překlad (má drahá obvyklá stránka mne nechala napospas originále), takže mě napadlo, že to tady pod video aspoň shrnu (a fest), jen pro jistotu.


Úvodní scénu známe důvěrně, tu nám laskaví tvůrci ponechali. Následuje přesměrování do královniny komnaty, kam vstoupí Thor a přistihne matku, jak hovoří s Lokim. Zase. Ptá se jí, proč to stále dělá, proč za ním chodí? Frigga odvětí, že kdyby se kdokoli zeptal strážců ve věznici, tak ona ve vězení nikdy nebyla. Thor to ponechá stranou, místo toho prohlásí, že Loki už není tím malým chlapcem, kterého kdysi královna znala, na což Frigga odpoví, že u Thora platí to samé.

Thor se pak optá, jestli Frigga někdy lituje toho, že Lokiho naučila ovládat magii. Frigga odpoví, že nikoli, že vždycky viděla, že je Loki tak trochu ve stínu jak svého otce, tak svého bratra, proto doufala, že když Lokiho naučí něco svého, najde si trošku sluníčka sám pro sebe.

Thor, jelikož víme, jak je na to povídání o stínech alergický, se jen hořce uchechtne a praví, že obdivuje matčin optimismus, že by si ho také přál mít.

Frigga tímhle téma uzavře a přejde na jiné; zeptá se, jestli je Thorova přítomnost důkazem toho, že vesmír stále pracuje (všech devět světů stále stojí), jak má, čehož se Thor chytne a odvětí, že ano, že přišel, aby otci předal dobré zprávy - vítězství na Vanaheimu, předpokládám. Královna se zeptá, jestli si snad myslel, že otce najde u ní, načež ho nasměruje správným směrem.

***

Další je věc pro kulturní okénko nezvyklá - appka! Nesnáším to slovo. Prostě aplikace - hra na mobil. Avengers Academy! Nezní to nádherně? Na tu byste snad i šli. Dobrovolně. Museli byste se ovšem přichystat na to, že všichni Avengers, které potkáte, nemusí být vůbec Avengers. Jelikož si mě ta hra získala hned zezačátku - a proč asi, dám sem i pár screenshotů, kdyby se vám zalíbilo a chtěli byste si zahrát. A všichni tady krapet omládli.

Co, že vám to jako důvod pro zacpání paměti telefonu nestačí?

Tak tady máte ještě jeden.






*** 

A nakonec onen rozhovor z tumblru, který jsem slibovala už minule. Kdybyste se někdo chtěli podívat na anglický originál, je tady. Jen je snad na místě menší upozornění - čistě pro klid mé duše, že následující článek - debata, není z mé hlavy, je to čistě překlad cizích slov a odkazy na majitele oněch slov najdete nad každým příspěvkem.

Začněme tedy:





Loki si tu korunu vysloužil ne proto, že byl moudrý nebo vyrovnaný, ale protože byl druhý na řadě coby nástupce na trůn. To je jediný důvod, proč dostal korunu.

Taky, měla bych snad podotknout, že král, který je svého titulu hoden, by nedovolil Jotunům proniknout do Asgardu jen na základě žárlivosti? Takový král by stejně tak nelhal pravému dědici trůnu o smrti jeho otce, pak onoho dědice nezabil a nesnažil by se zničit celou říši.

Pravý král, ať už by musel čelit jakékoli zradě, by si zachoval chladnou hlavu. A ničím, co Loki udělal, se neprojevil jako pravý úctyhodný král, který si svůj trůn zaslouží.

---


Vtipné na dědičné monarchii je to, že k tomu, aby někdo právoplatně získal trůn, opravdu stačí být další na řadě. Jeho osobní ctnosti či přednosti v tom nehrají žádnou roli. Někdy si myslím, že američtí spisovatelé a scénáristé jednoduše nechápou, jak taková monarchie funguje, a nevědomě tak všechny postavy nechají chovat se, jako by žily ve svobodné republice a měly tím pádem rozhodující slovo, kdo se postaví do čela, a to podle toho, jak moc daného panovníka mají v lásce.

A tím pádem se dostáváme k tomu, jak monarchie funguje, když dojde na otázku zrady a velezrady. Uvědomujete si, že v posledním filmu: Heimdall spáchal velezradu třikrát, Válečníci (Sif, Hogun, Volstagg, Fandral) třikrát, a Thor* dvakrát? Správně, všichni z nich spáchali velezradu víckrát než Loki, a přesto to vypadá, že se vůbec nemusí obávat nějakých následků. (*Thor jakožto výjimka; jeho vyhnanství by se mohlo počítat jako trest za jeho první porušení mírové smlouvy s Jotunheimem. Rozhodně to však nebylo za smrt ledových obrů, jelikož slova jako „vražda“ či „zabít“ se v Odinově proslovu vůbec nevyskytovala.)

Třikrát ve dvou filmech. Tedy. To je jako 150% velezrady na každý film. Ovšem, všechny tyto zrady byly konány jen jako odpověď Lokiho prvnímu aktu velezrady; a je v pořádku, když hrdina dělá zlodušské věci, když je zloduch udělá jako první, že? A jelikož měli důkaz Lokiho velezrady, nemohli nejednat…

Oni… měli důkaz Lokiho velezrady, když jednali, ano?

Člověk samozřejmě může následovat jejich logiku: ledoví obři se dovnitř dostali skrz nějakou magickou cestu, a jelikož je Loki jediný z devíti světů, který je schopný vytvořit takovou magickou ces-… moment. Zrovna v téhle části filmu oni ani netuší, že Loki zná tajné stezky, kterými se může dostat, kam chce. To bylo tajemství; nikdo to nevěděl. Ani Heimdall to nevěděl, a způsoby magických cest mezi světy jsou jeho práce. Celá tahle ‚logika‘ za označení Lokiho jakožto viníka tedy zní:

1) Ledoví obři se sem dostali způsobem, kterému nerozumíme.
2) Loki je taky schopný věcí, kterým nerozumíme.
3) Musel to udělat Loki!

To je až neuvěřitelně klasická ukázka zdůvodňování na základě nevědomosti. Nevíme, že to Loki neudělal, tudíž to udělat mohl. A přestože byl naším přítelem celé roky a zrovna nám dvakrát za sebou zachránil zadky - jelikož neuctívá zemi, po které Thor chodí, musí být zlý.

Samozřejmě tady bylo vždycky to Laufeyovo „Dům Odinův je plný zrádců“, podle kterého by se dalo postupovat. Vydržte moment, i kdybychom nechali stranou fakt, proč se někdo řídil slovem jejich nepřítele, otázkou zůstává, proč to Laufey řekl? Při Lokiho příchodu k Laufeyovi jsme viděli, že Laufey nevěděl, že to byl Loki, kdo pustil ledové obry do paláce. Laufey tedy v první scéně neukazoval na Lokiho jako na viníka; neměl tušení, že to byl on. Tedy… jak přesně tedy Laufey mohl vědět, že je zrádce z Odinova domu? Když to slovo vezmeme z rodinného hlediska, Odinův „dům“ se skládá přesně ze čtyř lidí: Odina samotného, Thora, Lokiho, a Friggy. To je opravdu velice malý okruh podezřelých, které by se dalo nařknout s naprosto nulovými důkazy. (Nebo obecně zesměšňuje Odina a jeho rodinu obecně, jelikož pořád nerozdýchal svou porážku.) Nebo myslel ‚dům‘ ve smyslu ‚domácnosti, domu‘, tedy celého paláce? To by tak trochu dávalo větší smysl, jelikož ony tajné stezky se nacházejí uvnitř paláce, ale tak či tak to okruh podezřelých značně rozšiřuje.

Palác je plný členů královských rodin a jejich služebnictva, strážných a válečníků, velvyslanců z jiných světů, šlechticů a jejich rodin, ministrů a úředníků, z nichž každý – co my víme – mohl mít takovou úroveň magie, která by stačila k tomu, aby dostala ledové obry do paláce. Není to k smíchu, jak od scény z Jotunheimu až do konce nikdo ani nezváží, že by za to mohl být zodpovědný kdokoli jiný? Loki je jediným kandidátem, který se kdy zmíní, a jakmile je jeho jméno venku, prakticky se kolem toho debatuje a polemizuje, dokud se na světlo nepřijde s nějakým odůvodněním, které zní dostatečně věrohodně. Opravdu ho moc nemusí, že? Alespoň že Heimdall měl důkaz z první ruky: byl přímým svědkem toho, když Loki použil kouzlo, které dříve užili ledoví obři, aby se skryli jeho zraku. (Jelikož, samozřejmě, jen jediná osoba ve všech říších tohle kouzlo umí.) Škoda, že se, víte, o ten důkaz s nikým nepodělil, aby ti ostatní onen důkaz mohli použít jako zdůvodnění svých činů a rozhodnutí.

Samozřejmě, že když poprvé sledujeme tu scénu, kde se tři válečníci se Sif domáknou, že za ledové obry v paláci byl zodpovědný Loki, máme z nich radost a chceme, aby přesně k tomuto závěru došli: my, obecenstvo, už „víme“, že Loki je padouch, a chceme, aby to ostatní postavy „věděly“ také. Ale jakmile se pozastavíte, abyste opravdu zvážili, které postavy věděly co v které části filmu, začne se to všechno rozpadat jako nepovedený burger.

---


Pak je tady záležitost, kdy je třeba někoho vyslat, aby zjistil, jak se Jotuni dostali na Asgard. Pokud to chce vyšetřovat Heimdall, v pořádku. Možná by měl poslat VYLOŽENĚ KOHOKOLI JINÉHO KROMĚ THORA, aby to šel udělat za něj, jelikož je jasně dáno od začátku, že je Thor diplomatický asi jako nosorožec při námluvách a nemíří za vysvětlením jako spíš pořádným bojem. Nechce odpovědi; chce se řezat hlava nehlava.

Jeden by si myslel, že Heimdall, nejpozornější osoba ze všech říší vůbec, by neměl být předpojatý vůči jakýmkoli druhům obyvatel, jelikož jsou to všechno cítící bytosti a on je může sledovat, jak si žijí ve svých normálních běžných dnech. Ale on jako by se už rozhodl, že Lokiho nesnese a že je tudíž v pořádku porušit uzavřenou smlouvu, stejně jako je v pořádku poslat Thora jako vyslance, aby takzvaně „vyšetřil“, jak se Jotuni dostali do paláce.

***

Berte to prosím jako nějakou krmi, dokud se opět nedostanu k překladu. Jedním dechem dodávám, že jsem v půlce další kapitoly AT a že ještě dneska mám v plánu ji dodělat, takže tady bude brzy. Jakmile se dostaneme na konec překladu, můžeme se směle opět věnovat Rozcestí a nové povídce, kterou mám rozepsanou už šíleně dlouhou dobu a jenom čeká na zveřejnění. 

A poněkud nesměle se zmíním i o naší ubohé Mateřské, zda-li si na ni ještě pamatujete? Já ano! Nevypadá to, ale ano. Nedávno jsem ji totiž našla, hehe. Nebojte, všechno bude. Chudák Tony je v bezvědomí už pár měsíců, ale já ho z toho dostanu.

Je mi takové vedro. Zásadně jsou největší vlny veder v té části republiky, kde se zrovna nacházím, a já bych zrovna uvítala nějakou menší bouřku. Budu předstírat, že nechápu předpovědi počasí, neboť dokud žiju, stále doufám.

A víte, že vás miluju.
Share:
spacer

4 komentáře:

  1. Shrnu to jedním slovem; SKVOSTNÉ!!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Promluvy z tumblru jsou super.
    Škda jen, že když se takhle do detailu začne rozebírat jakýkoli film, vždycky se přijde na spoustu nesrovnalostí. Které ovšem milujeme my, protože právě na nich se dají stavět fanfikce! :D :D

    OdpovědětVymazat
  3. :D Avengers Akademii sleduju přes tumbrl, jedna milá osoba tam háže dostatek obrazového materiálu. zatím nemám zařízení, kde by mi to jelo. A jinak mám v hledáčku toho sladkýho mága z warcraftu, uvažuju, jestli jsem jinak tak moc zvrhlá nebo tam bylo taky dost fanservisu pro ženský a zajímalo by mě jestli by se našlo něco s propojením těch dvou světů.

    OdpovědětVymazat
  4. Mateřskou, ano, ano! Má srdcovka. :-D
    Logika je ošemetná věc, tady hapruje na mnoha úrovních, ale za největší drasťák považuju Harryho Pottera, protože nad tím když se člověk zamyslí, tak je to vážně hrůza hrůzoucí. :-D
    S tím "co kdo ví" je to příšerně ošemetné, kdyby se mělo vysvětlovat všechno, z každého filmu je seriál a z každé povídky tlustá bichle. Holt je legitimní "vědět", pokud byla "možnost snadno zjistit" - a my o Asgardu ve skutečnosti víme velice málo...
    Ale hlavně, ff Loki s tím filmovým už dávno má společnou jen vizáž, a to ještě tu z těch lepších chvil :-D

    OdpovědětVymazat