IV. Když jedna minulost nestačí

Je to taková příšernost, která se mi stává poměrně často - totiž že se psací období nenápadně transformuje do období čtecího. 

Bohužel to není to vznešené čtení knih, což by můj téměř dočtený Čapek a načatý Zola asi přivítali, kdepak, tohle je ostudné rochnění v povídkách. A stejně bohužel to vždycky není k tématu tohohle blogu, protože je můj zájem na hranicích s desítkami dalších seriálů, filmů, knih, divadelních her a v neposlední řadě i počítačových her. 

Jinými slovy vás vítám u dalšího dílu mého čtenářského deníku. Upřímně jsem si myslela, že po Bend Aroud the Wind nebo Poetic Justice už nenajdu nějaký skvost, který by mě přilepil k mobilu na takovou dobu, ale ono jo, šlo to, a téměř mě až děsí, jak zlehka. 

Asi vás nepřekvapí, že je nováček do seznamu opět v jazyce anglickém.

-----

Už hodně dlouho se mi nestalo, aby mě povídka na téma Thor opravdu chytla natolik, že jsem se nespokojila s četbou ve vlaku, ale ztrácela jí čas i doma, a to za neustálého hysterického pochechtávání.

Jako u každé povídky i tady jsem narazila na části, které mi docela nešly číst, stejně tak části, které mi nestačily přečíst jednou, věc, kterou bych však vyzvedla, sebevíc škaredě by to bylo napsané, je děj, děj, děj. Na první pohled se to nezdá originální:

Loki dostane druhou šanci. To zní hezky. Fakt, že ji dostane v čase, kdy se všechno původně podělalo, zní ale mnohem atraktivněji. Po pochybné smlouvě se škodolibou čarodějnicí se totiž bůh neplechy ocitne zpátky v době, kdy stál ušlápnutě u Bifrostu a pozoroval svého otce, jak si vylívá zlost na vzpurném Thorovi. Stále je Asgardským princem, Odinsonem, synem, bratrem a snad by se dalo říct, že i přítelem.

Jemu i čtenářům se tak naskytne pohled na to, co by se stalo, kdyby se Loki zhroutil dřív než Odin, kdyby si skutečně mohl se svými rodiči promluvit, kdyby raději ustoupil a v některých případech mlčel, v těch druhých zase promluvil.

Loki zprvu nechápe, proč ho čarodějnice poslala do tak daleké minulosti. Příběh totiž začíná v období po druhém filmu; Malekith poražen, hrozba zažehnána, Frigga mrtvá, Loki v čele Asgardu a Thor s Jane na Zemi. Loki se hned na začátku dozví věc, o které by pravděpodobně nikdy nahlas nepřiznal, jak mu bude vadit: Thorova smrt.

Není vše ztraceno, může to napravit. Protože to nebere na lehkou váhu, rozhodne se začít od samého začátku. Snaží se vžít opět do svého starého já, dělat taková rozhodnutí, která by ho neprozradila, což se mu zdaleka nedaří tolik, jako by si přál. Jeho dobré úmysly jsou mařeny ze všech stran, protože když vám princ zničehonic zešílí a začne vykládat nesmysly z takzvané budoucnosti, radši ho zavřete, než abyste ho poslechli, pravda?


Abych se příliš nezamotala do příběhu, chtěla bych mimo děj vyzdvihnout i tu emocionální stránku, kterou možná neocení všichni a některým to bude stačit jako dostatečný důvod se od tohohle díla držet dál, každopádně já jsem byla nadšená a stále jsem.

Více ukázek rodičovských pout, jako vždycky je zde krásným příkladem Frigga, která je k zulíbání, ať už o ní píše fanoušek či odpůrce. A pak je tu překvapivě Odin, který se jako špatný otec objevuje jen ve vzpomínkách Lokiho staršího já. Tenhle Všeotec si stihne před spánkem s Lokim promluvit, tenhle Odin mu dá pár rad, tenhle otec vyjádří svou důvěru a podporu, cítí vinu a snaží se vše napravit. Jako by to taky nebyl ten samý Odin, jakého jej Loki znal.

Co je na tom příběhu další perfektní věc, je fakt, že si po uplynutí oné doby, kterou si Loki u čarodějky vyjednal, budou všichni pamatovat obě dvě minulosti. Obě dvě. Lidé si budou pamatovat, jak umírali při mimozemské invazi, a přitom budou v pohodě sedět u snídaně a číst si noviny. Thor si bude pamatovat, jak se jej Loki snažil opakovaně zabít, a stejně tak si bude pamatovat pokusy jeho smrti předejít.

Což je bomba, mimochodem.

Snad bych to mohla napsat jako varování, snad jako cokoli jiného: možná byste se měli připravit na neobvyklý obrázek Lokiho samotného. Zkrátka je to velmi emocionální povídka, což se mi k němu nikdy moc nehodilo, ale i tak je jednoduché si ho živě představit. Tíha minulosti se na něm podepisuje a jeho psychika takové nápory občas nezvládá, ale stále se obdivuhodně drží svého já, pokud nějaké má.



Co se týče páru, asi bych měla zmínit kanonické Thor/Jane, ale není to nic, co by se dalo nezbytně považovat za podstatu povídky, ta ženská se tam sotva objeví a ještě je užitečná, takže jsem šťastnější být ani nemohla. Autorka dle svých vlastních slov zvažovala pár Loki/Sif, ale nakonec od toho odbočila, tudíž mohu směle prohlásit, že tam žádná romantika není. Tak.

Skoro jako bych na tu povídku nemohla mít jednotný názor, protože se tam střídaly sentimentální chvíle s těmi chladně logickými a racionálními, byly tam slzy, bylo tam odhodlání, smutek, radost, bylo tam snad všechno.

A už jen za ten epický závěr by si to stálo přečíst.


Zkrátka se některé věci stanou... 



... a některé bohužel ne. 




Název: Bargaining
Jazyk: AJ
Kapitoly: 26 
Slova: asi 116 000
Stav: Dokončeno
Žánr: Drama (angst)
Pár: Thor/Jane

Share:
spacer

4 komentáře:

  1. Vypadá to hodně zajímavě. Možná si ji přečtu až dolouskám TaS. Dobrých povídek nikdy není dost, že? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak něco v tomhle stylu jsem si chtěla ajít a přečíst už dlouho :D U mě problém s angličtinou nehrozí, ale visí tu jiný...a to absolutni nedostatek času...pořád se něco hlásí o dokončení a když si před spaním přečtu kousek knihy, jsem ráda. A ráno je moje mozková aktivita nebezpečně nízko. Jak já tě zbožňuju a nesnáším Ali :D Ale spíš zbožňuju :D

    OdpovědětVymazat
  3. Týjo, to zní výborně. Sice nevěřím, že by se to dalo dobře zvládnout, ale tady by stačilo i "přibližně dobře zvládnout" a jsem z té představy celá paf. Jenže... číst nebo psát? Na obojí není dost časových oken :-D Jasně, jasně, uložit, dopsat, přečíst... ach jo :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Btw, narazila jsem na kombinaci Loki/Nuada (velice škodolibě se směje, protože je dost scének a jednu kapitolu se vysloveně prohihňala, navíc jsou tam Avengers milý). Jinak mrknu, i když zrovna uživatelská přítulnost Fanfiction je no.

    OdpovědětVymazat