I. Kompenzace nečinnosti číslo jedna

Víte, občas se mi stane, že když jsem příliš komunikativní v reálném a běžném každodenním životě (vícero slovy jsem ani nemohla dát najevo, že je celé tohle fandomové šílenství ničitelem lidských životů), tak se pak nedokážu vyjádřit písemně. 

Mám asi třetinu 12. kapitoly Nine lives, asi polovinu 35. kapitoly Side by Side, rozepsanou povídku na Mušketýry a dopsanou krátkou povídku na Sherlocka (na AO3 i FF.net). Pak mám drtivou většinu 2. kapitoly Ještě toho trochu a nakonec vám jenom přiznám, že od dnešního rána čtu povídku na Hannibala, a fakt, že mě asi brzy jebne, tady nemusí být ani zmiňován. 

Dost deníku; chtěla jsem totiž původně vynahradit nečinnost - za všechno může češtinář a jeho zadání na reportáž - a dát sem alespoň nějaké to doporučení, protože... protože sebevětší už ty povídky mají ohlas, tak si zaslouží ještě větší, a vlastně bych se hodně divila, kdyby jste ty povídky neznali. 

Jak vás asi nepřekvapí, jsou obě v angličtině. 

***

Název: Poetic Justice 
Autor: Limmet
Jazyk: AJ
Kapitoly: 142
Slova: přes 300 000
Stav: Dokončeno 
Žánr: Drama, Romantika
Pár: Tony Stark/Loki

Časově nám příběh zapadá do doby po invazi New Yorku, Odinův trest pro Lokiho je nanejvýš originální; protože chtěl bůh lsti zotročit lidi, zotročí lid jeho. Jinými slovy se stane otrokem samotného Tonyho Starka, který není zdaleka tak šťastný, jak byste si mohli myslet.

Jestli se vám shrnutí nezdá nic moc, není se čemu divit, potenciál totiž najdete až v samotné povídce. Loki se samozřejmě ze začátku přemáhá, a jestli vám ho nebude líto, nemáte srdce. Tony se rozhodne ho využít alespoň k domácím pracím, když už ho musí mít u sebe, a postupně se oba dva sžijí dost na to, aby se Tony nevztekal nad svým osudem a Loki nepokoušel o sebevraždu.

Asi 120 kapitol kolem sebe krouží, a sebevíc je jasné, že jsou jejich city (krásně postupně sepsané) vzájemné, ani jeden z nich nedělá první krok. Budiž Lokimu k dobru řečeno, že se snaží, a Tony se brání už jen pouhou silou vůle, protože si je moc dobře vědom toho, že by to pro okolí vypadalo, jako by využíval svého postavení.

Asi je důležité zmínit, že povídka obsahuje explicitní sex - i když jen ke konci, dalo by se tam občas zařadit i vulgarismus a násilí, ale zvláštní na tom všem je, že je to celkově taková... jemná povídka. Ano, navzdory tomu obsahu.

Povídka se protáhla nejspíš i z toho důvodu, že autorka psala na výzvy v komentářích, každou kapitolu věnovala zvlášť jiné události, a proto to pak nakonec navodilo dojem zdravě vyvíjejícího se vztahu. A už jen kvůli tomu by to stálo za přečtení. :D

Celkově by vás taky mohl zajímat pohled autorky na Asgard, na jejich morálku a zvyky. Jak bych tu povídku jenom shrnula - jde prostě poznat, že to nepsalo čuně. Už kolikrát jsem v komentářích viděla, že se chudák autorka musela bránit proti čtenářům, kteří se nemohli dočkat jistého důkazu, že je v povídce vůbec nějaký pár, asi je rozčilovalo, jak to bylo natahované... a víte, to na tom bylo to nejkrásnější.

Psát povídku, kdy se z nenávisti dostaneme až k lásce, je totiž extrémně těžká záležitost, a mnohdy si na to netroufnou ani spisovatelé. A když se takhle sebere člověk a na jeden fandom sepíše obsahem asi dvě knížky postupného a přitom ani trošku nudného vytváření pevného pouta, je to něco, na čem si smlsnete. Pokud ovšem patříte mezi fanoušky tohoto páru. Pak byste jinak mohli být dost znechucení.

Berte to jako va-ro-vá-ní. 






***

Název: Bend Around The Wind 
Autor: Scyllaya
Jazyk: AJ
Kapitoly: 100
Slova: přes 400 000
Stav: Dokončeno
Žánr: Sci-fi, Fantasy
Pár: Loki/Tony Stark

Pár měsíců po bitvě v New Yorku se Loki objeví v Tonyho věži, tentokrát je však na útěku. Při dalším pokusu o zmizení se mu omylem povede sebrat i Tonyho a spolu jsou uvězněni v neznámé říši, oba dva daleko od domova.

Jejich plán je jasný - musí spolupracovat. Dostat se domů, to je jasná věc, ale přežít, to je pro začátek nejdůležitější. S vzájemnou pomocí se oba dva ze zajetí dostanou, a příběh se tak na nějakou dobu ukotví na jejich vesmírné lodi, Iron Mage.

Důvěra se mezi nimi postupně rozrůstá, prakticky ani nemají na výběr, jelikož Tony řídí loď, Loki se vyzná v cizích říších a mluví jejich jazyky a co víc, ani jeden není v kontaktu s nikým jiným. Časem k sobě na loď přibírají další a další cestovatele, dva uprchlíky - sestry Juyu a Bee, velmi sympatické mimochodem, později se přidá i Lokiho starý známý, výřečný elf Hatchet a nakonec Drongo, můj oblíbený flegmatický obr.

Jak nikoho nepřekvapí, z nové posádky se brzy stanou přátelé a spolubojovníci. Cestují dál, snaží se najít cestu domů, a vypadá to přes menší nedorozumění s ostatními loďmi (a jejich posádkou) docela nadějně. Občas se Iron Mage zastaví na nějaké zemi - a tohle bych obzvlášť vyzdvihla - kde se Loki s Tonym snaží sehnat zásoby, dostávají se do problémů s obyvateli, někdy je zastaví kontrola, což není vzhledem k počtu uprchlíků na jejich palubě příliš pozitivní fakt.

Samozřejmě se Tony s Lokim nakonec dá dohromady, ze začátku to jde velmi zvolna, Tony si není jistý, pořád myslí na Pepper, ale jak všichni doufali, zjistil, že to není jen kdovíjaké pobláznění, ale rovnou láska. A že si tohle taky zaslouží vyzdvihnout, snad nemusím dodávat. Stejně jako v Poetic Justice i tady platí to samé upozornění, a stejně tak i pomalé a reálné sbližování, žádný skok do vyváženého vztahu, naopak.

Na překlad by to bylo o dost složitější, autorka si dává opravdu záležet, a jde to znát. Nejen že si čtenáři pochutnají na logice a ději povídky, ale můžou se kochat i různými obrázky, které pro povídku vytvořila jak autorka, tak i fanoušci. Proto si tak můžete udělat lepší představu nových postav, jejich věku, jejich rasy, jsou o nich informace i obrázky, stejně jako o vesmírné lodi Iron Mage.

Pro příklad:

Bee

Co víc o tom říct, snad jen, že jako lákadlo samo o sobě by se dal použít i Hatchet, zaručeně si vás získá, parchant. :D

Zbytek si radši přečtěte.

odkaz na ao3 (doporučuju)


A další důležitá věc, na TUMBLRu autorky je více obrázků. :)




Jestli vám to alespoň něco přineslo, ať už novou povídku nebo jenom vzpomínku, jsem moc ráda. A kdyby vás snad zajímalo proč - tak víte, že vás miluju.




Share:
spacer

7 komentářů:

  1. To znám mě se taky stává, že když mám větší aktivitu v real. životě tak moc nepíšu. Na povídky se rozhodně kouknu.

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel neznám, anglické povídky jakéhokoli druhu nečtu. Už dlouho uvažuju, že bych začala, ostatně, je to zábava i praxe, ale prostě se nemůžu dokopat. Z nějakého důvodu mám nebetyčný odpor k cizojazyčným textům. Já nevím proč. A taky jsem moc líná. :D No uvidíme...

    OdpovědětVymazat
  3. Na tu první povídku se určitě podívám...ale dám si pozor na to varování :D
    Mě to jako kompenzace rozhodně stačilo :)

    OdpovědětVymazat
  4. Už jenom stručný popis těch dvou povídek je dost slibný. Určitě si je přečtu, díky za odkazy. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ach jo. Obě mám uložené a opletené pevným odhodláním se do nich pustit... jenže čtení a tuplem ff má být odpočinek a to anglický text prostě není, no. :-))

    OdpovědětVymazat
  6. Zde mohl být úžasný koment, kdyby to zatracený tlačítko odhlásit nebylo tak debilně daný. No nic, dámy překonejte lenost, stojí to za to a to říkám jako jazyková lamka. Grr a celý den počtený.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobře. Mám Poetic Justice přečtenou, asi za tři dny. Do háje, víš co jsi mi to zase přihodila? Je to dlouhý, je to v aj a já si o tom nemám s kým dalším pokecat. A navíc to dobře končí, jah.

    OdpovědětVymazat