VI. Mlčeti zlato

Vítám vás u další části čtenářského deníku! Je třeba se věnovat aspoň jednomu, že ano.

Asi bych měla hned na začátek opět říct, že se jedná o anglickou povídku. A přestože se tváří jako jednorázovka, na jeden zátah se asi přečíst nedá, leda byste měli hodně času.

Opravdu hodně času.

-----

Vypadá to poměrně nekomplikovaně; Thor se z Asgardu vrátí k Avengers, ale koho s sebou nemá! Loki, svázán kouzlem mlčení, stojí hned vedle a tváří se podobně nadšeně jako všichni ostatní. Důvod k panice? Možná. Nikoli však pro Thora - můj bratr nemá magii a mluvit smí jedině v případě, kdy dostane naprosto JASNOU otázku, na kterou existuje jedna JASNÁ odpověď. Tak zněl rozsudek Všeotcův. Tudíž žádná možnost pro polopravdy, vytáčky, okliky či vyložené nepravdy.

Což zní jednodušeji, než to ve skutečnosti je, co si budeme povídat. Protože některé věci se bez vytáček zodpovědět nedají. A na některé věci se bez vytáček nedá zeptat, pravda?

Nebo dá, ale radši byste to nedělali.

Je to přesně ten druh povídky, který najdete jedině, když hledáte, protože k sobě nijak neláká pozornost. Tagů i upozornění (kulturní rozdíly, letmé náznaky rasismu) má jen minimum, je velmi stručně popsaná a autor se s ní nemaže, snad ani vztah k ní nedá najevo. Prostě povídka - na - bav se.

Já se bavila. Dokonce velmi moc. I když musím varovat zvlášť vás - vás s nemalou averzí vůči nedorozuměním a nejasným rozhovorům, protože to bylo občas bolestivé i pro mě, a to si jinak chaos až nezdravě užívám.

Začínáme ve Starkově nevkusné věži, kde společně s našimi hrdiny žasneme nad kulturními rozdíly. (Ano, už teď.) Ten psychopat a vrah byl na Asgardu odsouzen - a ani ho nezavřeli? A tvrdíš, že jsi ho musel vzít na Zemi, aby tu byl v bezpečí?

Když opadne prvotní šok - to se ovšem nevztahuje na Clinta - rozhodne se Tony jednat. Tak jo, mám tu pár volných pater, Loki bude s Thorem, všude budou kamery, Jarvis si na tebe došlápne, nebudeš bez dozoru a jestli uděláš jen maličkou sviňárnu, letíš do Hulkovy cely a budeš tam hnít. A teď se rozejděte, děvčata.

Přestože Thor svého sourozence považuje bez magie za bezmocné koťátko, Avengers nejsou blbci, ví, že ten chlap nepotřebuje ani slova, ani magii na to, aby dokázal vyvolat válku či jen tak mezi svačinou a obědem zavraždit pár superhrdinů. Jenže na to je tady opět Jarvis - jakmile se Loki byť jen dotkne nožíku na grepfruit, má po srandě.

Vypadá to docela dobře. Loki nepůsobí že by se chystal na revoluci, ale ruku na srdce, to je právě to divné.

Co bych ráda vyzdvihla, jsou ty občasné náhledy do Lokiho myšlenek - jsou velmi letmé a většinou mají spíš humornou roli než popisnou nebo depresivní, jak jsme zvyklí. Ale všechny ty náhledy nám ukazují, že Loki... je potvora. Že nelituje, nespolupracuje, nepotřebuje, nechce, nechápe, nechce chápat.

A dál - Avengers pro změnu neskočí hned na tu lítostivou kartu jako ve spoustě povídek, ale naopak si z boha neplechy dělají - s prominutím - prdel.

Loki už první den svého pobytu u Avengers zjišťuje pozemské zákony, chce vědět, jak se lidé vypořádávají se zločinci, u kterých, dejme tomu, mají podezření na nějakou mentální poruchu. Dozví se, že je tady jakási možnost na vykoupení - práce s lidmi, pomáhání druhým, jakási gesta pro všeobecné blaho, pro zlepšení morálky a tak podobně.

A Loki to považuje za skvělý nápad už jen proto, že by možná ty Midgardské tvory dovedl přesvědčit, že tyhle snahy o zlepšení něčí pocuchané osobnosti fungují.

Skvělý plán, brilantní. Kapitána by přesvědčil okamžitě, že se chce polepšit.

Kdyby mohl mluvit.

***

“Go on, Loki,” Rogers urged him. “It’s fun.”

“Oh, come on,” Barton said suddenly, his tone much less friendly. “Tell me we are not doing this.”

“Doing what?” Rogers asked.

“Pretending like the mass-murdering super villain is one of the gang now,” Barton explained.

“It’s been like three months since he’s tried to take over the world,” Stark pointed out. “Granted, most of that he was on Asgard, but--”

“It’s not funny, Tony,” Barton interrupted.

This was getting more entertaining by the minute. If Loki’d had his magic, he would have conjured a bowl of popcorn.

***

Jsou tu samozřejmě i jiné rozdíly než ty meziplanetární; jsou tady opačné strany v jednom týmu, kde byla spolupráce problémem od úplného začátku. Zatímco Steve spíš hlasuje pro možnost ukázat Lokimu, že nemusí být záporák, a snaží se ho pochopit, Clint je neustále připraven na nejhorší - a vyloženě mu trhá žíly, když vidí, že je prakticky jediný, kdo je z Lokiho přítomnosti tak vystresovaný. Vadí mu neškodné vtípky, vadí mu občasné náznaky přátelskosti - společné jídlo, sledování filmu... on chce tomu hajzlovi skutečně ublížit, opravdu moc. 

Neodpustím si menší spoiler, když vyzradím, že tahle touha nezůstane vždycky jenom touhou, protože nastane moment, kdy ti dva zůstanou sami. Clint je rozzuřený, Loki si začíná pomalu uvědomovat, že přestože je lukostřelec prakticky nejslabším článkem Avengers, zas tak slabý není, protože on je bez magie skutečně skoro k ničemu... 

Následují otázky. Otázky, na které lze odpovědět jen velmi omezeně. A Loki skutečně nelituje některých svých činů. Zabil Clintovi přítele? Moc dobře věděl, že Phil pro něj tolik neznamenal, jen Bartonovi působil jako skvělá omluva pro hněv, kterého se nedokázal zbavit. A proč by toho měl litovat, když tento "Phil", jak ho nazývají, bojoval za svou zemi do posledního dechu a dokázal Lokiho dostat na lopatky i v momentě, kdy ho opouštěl poslední dech? Šel rovnou do Valhally, nepochybně. Proč ten kravál okolo? 

Stejně jako Loki nechápe Clinta, nepochopí Clint Lokiho, což může skončit jedině násilím. Tady je první část povídky za námi, dalo by se říct, od této chvíle to jde trochu svižněji.

Bruce začíná chápat, že je důležité pokládat správné otázky, protože si všiml, že ačkoli se to zdá nemožné, Loki ze sebe ty nechtěné odpovědi nesype tak úplně dobrovolně. Ze strany dotazů jsou velmi snadno zmanipulovatelné, a Loki, přestože by to nepřiznal, je za chápavou duši vděčný. I když se tak nechová. Ani trochu.

Bruce i Steve začnou tvrdý boj s pokusy Lokiho rozpovídat, a ztrácí u toho nervy všichni zúčastnění. Brzy se z toho stane něco na způsob výslechu, protože je možné, že by jim Loki mohl pomoct - ať už dobrovolně či ne, zas tolik na výběr neměl - a přestože se ptají různě mazaně, Lokimu se stále daří mlžit, co že se vlastně stalo po jeho pádu z Bifrostu. 

Jestli tady Lokimu na někom záleží a koho by si - dle svých vlastních slov - chtěl ukrást domů, je to jenom Jarvis. Což mu těžko můžu zazlívat, můj plán zní prakticky stejně. 

A víte, co nejhoršího se vám může stát, když jste hrdina a máte v baráku padoucha, o kterého se musíte starat a nesmíte ho zabít omylem ani schválně? 

Když je ten padouch zároveň vaší jedinou možností k přežití a když se toho zmetka nakonec ještě musíte zastat. Protože jste hrdina. 

Ono je celkem jedno, co se Lokimu v životě stane. Je to Loki. On se z toho dostane. 
                

Název: Ask Me No Questions
Autor: Alex51324
Jazyk: AJ
Kapitoly: 1
Slova: cca 55 000
Stav: Dokončeno
Žánr: Drama, humor
Pár: Žádný



Funguje to na velmi jednoduchém principu, vážně.


Share:
spacer

12 komentářů:

  1. Hm, takže ráda Jarvise? JInak tohle si pěkně stáhnu jako pdf a budu si dělat poznámky, kde jsem přestala. Tohle bude trochu mimo tvoje loviště, ale něco pěknýho s Visionem, případně s Ultronem (ale to fakt jen náhodou) jsi nezahlídla? Jako pár věcí jsem četla, v jedné rozečtené a pokračující je taky, ale zase mám dvě zkušenosti, které teda moc nenadchly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bohužel ne, ale upřímně mě to ani nenapadlo, krucinál. :D Rozhodně to není na seznamu věcí, kterým bych se vyhýbala. A to už jsi mě kdysi přivedla do fáze, že jsem si musela najít povídku s párem Nuada/Loki, když jsi to tady kdesi letmo zmínila. :D

      Vymazat
    2. Vážně? Hm, takhle s tím párem jsem četla dvě věci, jednu krátkou a jednu dlouhou, kde je do toho ještě zapletený Blade. Tím myslím Nuada/Loki. :-) Jinak děkuju za objevení Sallypejr, tu si čtu s chutí na lepší náladu a její Bond je k sežrání. (Jako čekám, že jsi dost zaneprázdněná, ale klidně bych ráda prohodila víc slov přes střeba skype nebo mail, google+ nebo tak něco, mám pořád i funkční icq. Hlavně, abych tady případně nespoilerovala.)

      Vymazat
    3. No jo, Sallypejr byla požehnáním po maratonu anglických povídek. Má smysl pro humor, umí člověka napnout, pobavit a dokonce i naštvat ukázkovým cliffhangerem, ale je to srdcovka. :D

      weterali@gmail.com jest můj mejl, debatám se nebráním! :D

      Vymazat
  2. Ty mě snad nakonec donutíš zbavit se lenosti a pustit se do anglických povídek... jen se pak bojím, že jestli se rozečtu, bude po psaní :-D Ale zní to dobře, velmi dobře. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by měl čtenářský deník takovou sílu! :D To si piš, že bude po psaní, to jinak nejde. :D

      Vymazat
    2. Na druhou stranu, to varování před frustrací z nedorozumění, jako by bylo určené přímo pro mě. :-D

      Vymazat
    3. Co si budem povídat, ono to upozornění bylo pro tebe. :D Nikdo jiný si u mých povídek tolik nepostěžoval na nedorozumění a chaos jako ty! :D V zájmu zachování dobrých vztahů si musím dát záležet, abych ti nedoporučila něco, co by ti mohlo ještě víc ublížit. :D

      Vymazat
  3. Cením si toho! :-D Uvidím, jestli to zvládnu, když jsem předem varována... jsem vážně zoufalec, jsou na mě moc i některé díly Kobry 11, a větší selanku už si lze stěží představit. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Jak sakra ty super povídky hledáš? Odpoledne jsem dočetla Amateur Theatrics a hynu steskem. Takže asi naskočím na tohle.
    Ale vážně, JAK je hledáš? :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dočteno, nadšená, zpátky u hynutí steskem. Hm...
    Začínám cítit silné sympatie k Bannerovi. Jarvis je úplně mimo diskuzi, s ním se nedá srovnat nikdo :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím! Netuším, jestli je tenhle blog ještě aktivní, ani jestli tě ještě ForstIron baví, každopádně... Oblíbila jsem si tvé povídky (fanfikce), čtu je pořád dokola. A... nechceš náhodou tuhletu fanfikci přeložit do češtiny? Případně nějakou další s Lokim/FrostIron?

    OdpovědětVymazat