Co nevíte o Avengers & Jak měl skončit Thor 2

Ne, že bych snad plánovala flákat se pomocí takzvaných kulturních okének častěji, kdepak. Ale bude to tady o něco barevnější! Dobře, no, jako první tu mám pravděpodobně něco, co každý z vás už zná, a pokud ne, je mi potěšením vám to představit - jedno z oblíbených "jak měl skončit" videí. Pravdou je, že už jsem to viděla poměrně dávno, ale na kulturní okénka jsem si začala hrát až teď.

Je to stejně kouzelné jako upřímné trailery, pokud víte, o čem mluvím. Doufám, že tady nemusím dávat upozornění na spoilery, co se týče Thora 2. Protože sem to upozornění nedám.

Bylo jedním z mých užaslých dodatků k celému filmu, proč sakra ta umírací scéna nebyla tak dojemná, jak by si zasloužila být. Bohužel musím přiznat, že jsem jim to neuvěřila ani na chvilku, obzvlášť, když se to celé tak odbylo, každopádně je to v případě tohoto videa právě Jane, která udělá něco, co se tam udělat mělo.

Protože by člověk čekal, že Thor není takový idiot, tedy aspoň po tom všem. A všichni víme, jak umí být bůh neplechy melodramatický, což. Malekith je tady vskutku k politování.

Jestli si někdy založím s tím svým vzděláním hospodu, už víte, jak se bude jmenovat. Budete všichni srdečně vítáni, ať už se budete snažit ovládnout svět nebo ne.



***

Druhá věc je o něco delší a není ve videu; ačkoli je na tohle téma videí víc než dost, o žádném překladu nevím, tudíž bylo lepší si najít psaný seznam, který se dá přeložit o něco spolehlivěji. Jedná se o pár útržků z článku o faktech, která spousta z nás mohla, ale nemusela postřehnout v Avengers, filmu číslo jedna.

Nechtěla jsem překládat všechno, jelikož ne všechno mě zaujalo, proto bude seznam o něco kratší než ten původní. Každopádně kdo má zájem a chuť si počíst anglicky, neváhejte a skočte na originální článek. 

Číslo 1

Byla to jedna z prvních scén; představení doktora Bruce Bannera neboli Hulka (Mark Ruffalo), při kterém vědec vysvětluje, že navzdory svým přáním udržet se od toho druhého „nedostane vždycky to, co chce“.


Scéna byla napsána dlouho předtím, než se vůbec natočila, ale když si Joss Whedon všiml, že v improvizovaném zátiší figuruje dětská postýlka (postříkaná zelenou barvou), uvědomil si, že by Brucova slova mohla nést více váhy, kdyby se vědec zároveň oné postýlky dotkl.

Ruffalo souhlasil a scéna se objevila ve finální podobě filmu. Je to jednoduché přehlédnout, ale pro ty, co dávají pozor, nabízí tahle chvilka jen letmý pohled do života, který by Bruce Banner mohl mít, kdyby nebyl tím, čím je.

***

Číslo 2

Další zajímavostí jsou zdánlivě dokonale naplánované scénky, tak krásně navazující jedna na druhou: když se Nick Fury (Samuel L. Jackson) ptá kapitána Rogerse (Chris Evans) na jeho názor ohledně Tesseractu, Steve odpoví: „Měli jste to nechat na dně oceánu.“

A hned nato následuje scénka kam? Na dno oceánu. Stejně jako když Fury prohlásil, že „svět potřebuje vojáky“ a hned nato se ukázal Kapitán Amerika - jeden by si mohl myslet, že je to tak schválně.

Ve skutečnosti to byl Kevin Feige z Marvelu, který doporučil, aby se Tony Stark (Robert Downey Jr.) objevil jako poslední, tudíž se to muselo zpřeházet. Výsledkem bylo právě tohle seskupení scén, takže tohle všechno nebylo nic jiného, než krásná shoda náhod.

***

Číslo 3

Jak ví asi každý, kdo viděl Thora (2011), schopnost Asgarďanů cestovat na Zemi zmizela ve stejnou chvíli jako Bifrost. Takže i když je tady více možností, jak cestovat mezi světy (třeba Tesseractem), nevysvětluje to, jak přesně se Thor dostal na Quinjet, ve kterém Loki právě byl.

Whedon trval na tom, že otázky tohoto typu zůstanou prozatím nezodpovězené, a to čistě kvůli vývoji dalšího děje, nicméně byl překvapen tím, kolik lidí se nad touto otázkou skutečně pozastavilo a přemýšlelo, jak se tam Thor sakra dostal. Protože to byl konečný člen Avengers, byli všichni asi příliš šťastní z finálního seskupení, než aby se na to někdo zeptal.

***

Číslo 4

Jak opět již někteří ví, dva havrani, Hugin a Munin, jsou Odinovi služebníci, kteří cestují všemi světy, aby sbírali, analyzovali a následně předkládali informace svému králi. Norové měli tyhle tvory obzvlášť v lásce, někteří badatelé a vědci se dokonce domnívali, že vypuštění havranů znamenalo, že se Odin v situaci osobně angažuje, že vidí i slyší všechno, co oni.


Podle komiksů Marvelu jsou bratři Hugin a Munin takoví pomocníci, stejně jako poslíčkové, a dokonce se ukážou i na Odinově trůnu ve filmu Thor, zrovinka ve scéně s korunovací. Přestože Všeotec nemohl být při znovusetkání dvou bratrů (v Avengers) sám fyzicky přítomen, obrázek napovídá, že u něj rozhodně byl.

***

Číslo 5

Nikdo by se nehádal s tvrzením, že se film Avengers nad všechny logické nedostatky v ději spíše povznáší, viz Whedonova reakce na vytknutí faktu, že všichni Chitauri padli k zemi, když byla hlavní loď zničena: „Nejsem na to pyšný.“


I tak se ale nabízí další otázka; po tom, co Bruce skončil v opuštěném skladišti, jak tak rychle dojel na místo, přesně to, kde dojet měl? Bannerův příjezd na motorce byl bezpochyby velmi vítaný, ale jak věděl, kam jet? Překvapivě je ta samá otázka zodpovězena hned ve filmu: těsně předtím, než Hawkeye (Jeremy Renner) zaútočí na SHIELD, Tonyho program vystopuje Tesseract. Takže po tom, co se Hulk uklidní, ví Bruce přesně, kam mířit; do Stark Tower.

***

Číslo 6

Výměna názorů mezi Tonym Starkem a Lokim, co se jejich armád týče, je něco, na co fanoušci nikdy nezapomenou, ale i tak, ten pravý souboj slov i charismatu začal ještě předtím, než si Tony vůbec sundal brnění. Vlastně celá scéna začíná v momentě, kdy přistane ve své věži, po kterém následuje soutěž v zírání, u které by si neškrtl ani Clint Eastwood.

Whedon té westernské podoby chtěl využít a lehce scénu podbarvit ukázkou z Once upon a time in the West od Ennia Morricona – pro lepší představu si můžete poslechnout tady

Nakonec však od nápadu upustil a hudby na tuhle scénu se ujal Alan Silvestri.

***

Číslo 7

„A je tady ještě někdo, koho jsi naštval… jmenoval se Phil.“

Věta, kterou Tony Stark potěšil veškeré obecenstvo, je první, ve které Coulsona zmíní od chvíle, co se dozvěděl od jeho smrti. Dokazuje, že i navzdory namyšlenému a megalomanskému imidž ho Tony považoval za přítele.

Překvapivě to byla věta, která ve scénáři nebyla od samého začátku, vznikla někdy v posledních třech týdnech natáčení. Ukázala jednak Tonyho pravý postoj, a jednak i to, že navzdory svému tvrzení, že Coulsonovo křestní jméno zní Agent, jej Philova smrt zasáhla, což poukazuje na to, že Tony skutečně má to srdce, po kterém Loki marně pátral.

***

Další...

  • Jedna z velmi oblíbených scén Josse Whedona byla ta, ve které se Tony se Stevem dozvěděli o Coulsonově smrti; byla jak vystřižená z komiksu, světlo, úhel kamery, výrazy… režisér byl zkrátka nadšen.
  • Ve filmu se poměrně dost kladl důraz na zesměšnění tolik opěvovaných bohů; všechny rány, které schytal Thor či Loki, vyvolaly u publika nejvíce pobavení, a přesně tak to mělo být. (A spoustu toho měl na svědomí Hulk, jak jistě není překvapením.)
  • Shawarma se nám ukázala mnohem dřív, než v poslední filmové scéně. 


***

Nezbývá mi, než se prozatím rozloučit: doufám, že se vám druhé kulturní okénko líbilo a že vám nevadí, že jsem se z původního počtu dvaceti pěti značně uskromnila. Taky musím dodat, že můj překlad tady byl opravdu jen velmi volný, pár věcí jsem vynechala, zkrátila, vysvětlila a do něčeho jsem přidala kus sama sebe. Obrázky jsou ze stejného zdroje jako článek.

Takže se loučím, gratuluji Daioni k úspěšnému dokončení série, jen tak v rychlosti ještě poděkuji Miss Baka, Steeevě, Kitikaře, Lumoně Fox a ostatním (ať už jmenovaným a zrovna nevzpomenutým, či anonymům) za osvěžující a povzbudivé komentáře (pořád mám hrůzu z mrtvých krtků, mimochodem) a jinak vám přeji nádherný den a... víte, že vás miluju. 

Share:
spacer

4 komentáře:

  1. Kulturní okénko se mi líbí. Jen v něm hezky pokračuj. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kdybys to sem nehodila, vůbec bych si takových věcí nevšimla. Popravdě se spíš vždycky u filmu soustředím na obličeje herců a jejich výrazy. Miluju, jak lidi dokážou jednu věc (např. překvapení) vyjádřit tolika způsoby :D To video je rozhodně k zamyšlení. Nikoho nenapadne, že to Loki prostě hraje, vzhledem k tomu, co všechno se už událo. Mám dvě teorie. Za prvé, Thor věří Lokimu mnohem víc, než ve vězení tvrdí, nebo za druhé, Thor má záblesk geniality, dojde mu, že Loki to hraje, ale zároveň nechce, aby Loki strávil zbytek života ve vězení, takže to zahraje na Lokiho smrt. Je tu vlastně ještě třetí možnost. Loki se dostal Thorovi do hlavy a nachal ho, ať spolu zahrají divadýlko. No, asi nejvíc se mi líbí varianta číslo dvě, ale Thor geniální? To asi ne..... Jinak se omlouvám za způsobení fóbie z mrtvých krtků :D

    OdpovědětVymazat
  3. tak tá krčma ma pobavila bola fakt dobrí mno a to s tým umieraním no proste Thor svojho brata mám rád a proste mu to všetko žerie :DDDDD a aj tie ostatní poznatky sú zaujímavé hlavne tá z Phillom to bolo napísane pekne :)

    OdpovědětVymazat
  4. - Ta videa jsou prostě skvělá, je vždycky radost si projet nejnovější přírůstky :-D
    - díky číslu jedna vznikla moje pidipovídka Život za život. :-))
    - číslo tři - co tam bylo k přemýšlení? No tak to opravili, nééé? :-D Loki ale zmiňuje něco o shromažďování temné energie... tím bylo "jasno". :-D
    - u čísla pět věděl, kam jet, o tom žádná - ale na takovém drnkátku tak rychle? Ts ts ts... spíš to že se tak náhle a nevysvětleně ovládal, to chtělo nějaké vysvětlení :-)
    A díky za gratulace. :-D

    OdpovědětVymazat