Seznam AJ fanfikcí - série

Seznam není seřazen podle nějakých pravidel, žádné přednosti a tak. Prostě to sem hážu jako kopu hnoje.

Všechny povídky zde sepsané jsou v jazyce anglickém.  Jestli se vám do něj nechce, doporučuju napřed prošmejdit česko-slovenský seznam povídkářů u Daioni.

Také pokud neuvedu jinak, jsou všechny povídky ukončené.

Co se týče možných spouštěčů a varování, všechny, kterých si budu vědoma a na které si vzpomenu, napíšu u popisku povídky. Kdybyste našli nějakou hrůzu či chybu, budu ráda, když mi dáte vědět.

A kdo máte úžasný tip na čtení, neváhejte mi sem hodit odkaz.

-----

SLASH

1. Poetic Justice (AO3) nebo na fanfiction.net od Limmet
Kapitoly: 142
Slova: přes 300 000
Žánr: Drama, Romantika
Pár: Tony Stark/Loki
Po invazi, kdy byl Loki zadržen a odveden zpět na Asgard, se Odin rozhodne učinit spravedlnosti zadost. Jelikož chtěl Loki zotročit lid, nechá Odin onen lid, aby zotročil Lokiho. Zbaví ho magie a nadpřirozených sil a pošle dolů na Midgard, aby se stal otrokem Tonyho Starka. 
Názor: Zdravá dávka angstu doplněná o postupné sbližování nepřátel, nejprve letmé a velmi pomalé, později smělejší a ne tak frustrující. Pohled autorky na Asgard, jejich kulturu a morálku, je dalším plus. Jestli chcete něco rychlého, sáhněte po něčem jiném, tímhle se budete prokousávat trochu déle. 
Varování: explicitní sex (i když prvních cca sto kapitol jste v bezpečí), otroctví, násilí, vulgarismy

Kapitoly: 100
Slova: přes 400 000
Žánr: Sci-fi, Fantasy
Pár: Tony Stark/Loki
Pár měsíců po bitvě v New Yorku se Loki objeví v Tonyho věži, tentokrát však na útěku. Při dalším pokusu o zmizení se mu omylem povede sebrat i Tonyho a spolu jsou uvězněni v neznámé říši, oba dva daleko od domova. Jejich plán je jasný - musí spolupracovat. Dostat se domů, to je jasná věc, ale přežít, to je pro začátek nejdůležitější.
Názor: Vezmeme-li v potaz pouhé varování, vychází nám pěkně temná povídka. I tady je lepší se dívat obecně na příběh, i tady jde o postupné sbližování dvou nepřátel donucených ke spolupráci, žádný skok do vyváženého vztahu. 
Nadšená jsem byla hlavně z vaty okolo příběhu - cestování po jiných zemích, autorčin popis ostatních planet, napínavé akční pasáže, a co víc, sympatické OC, proti kterým nemůžete nic namítat. Příběh nedrhne a nakonec na něj budete ještě dlouho vzpomínat.
Varování: explicitní sex, násilí, implicitní mučení, zmínky o sebevraždě
pozn.: K dispozici český překlad na AO3.

3. Nine lives (ff.net) od MaverikFlame
Kapitoly: 22
Žánr: Romantika, drama
Pár: Tony Stark/Loki
Po magické nehodě Loki dočasně uvízne v podobě kočky. Tony zvažuje, že se stane pejskařem.
Názor: Další srdcovka, protože jestli něco můžu, tak je to fluff, mí drazí. Fluff je tady doslova, jak už vám shrnutí děje napovědělo. Doneslo se ke mně, že spousta lidí tuhle povídku ignoruje právě kvůli tomu, že v ní prakticky figuruje kočka, a taky že spousta lidí se nechala přemluvit a rozhodně nelitovala. Nine lives není žádná umňoukaná fanfikce, vy padavky. Ona nevinná kočička totiž ztratila jedině Lokiho podobu, mozek ani nic jiného ne.
Lo'kitty je k sežrání, Tonyho zbožňuje (vlastně jeho klín, ehm), Steva šikanuje a Thora nenávidí. A na konci se stejně můžete těšit na Lokiho návrat k dvounožcům, i když poněkud neladný.

Varování: zhulená kočka


GEN/BEZ PÁRU/DŮRAZ NA PŘÍBĚH

Kapitoly: 43
Slova: asi 160 000
Žánr: Sci-fi/Fantasy
Pár: Jane/Thor, Odin/Frigga
Jane s Thorem vědí, že v boji proti Temným Elfům budou potřebovat spojence, rozhodnou se tedy pro nebezpečnou cestu všemi světy, aby nějaké získali. A jelikož si Thor uvědomí, že bez mága to nepůjde, rozhodne se na misi přibrat i svého bratra.
Názor: Je to spíše dobrodružná povídka než romantická, a přesto se autorce povedlo do ní dát místy velké množství emocí. Zapomeňte na Lokiho z druhého filmu, tady ho nahrazuje o něco mírnější a snad i přátelštější verze, schopná výčitek svědomí i obětavosti. Lhala bych však, kdybych tvrdila, že jsem si to neužila. Protože i tahle povídka nalezla způsob, jak mi realisticky předložit postupné sbližování dvou dávno odloučených sourozenců. Mimo jiné bych za plus počítala i fakt, že mi tady přišla fajn dokonce i Jane. A tři válečníci se Sif. Občasné OOC chování, ale to si myslím já. Vy posuďte sami. 
Varování: násilí

Kapitoly: 14
Slova: asi 70 000
Žánr: Drama (H/C)
Pár: Thor/Jane (zmíněný)
Když je Loki bezpečně přemožen a uvězněn po své invazi na New York, dostane se Avengers do rukou záhadné cédéčko s filmem, který by jim měl osvětlit, jak se u nich oba bohové-bráchové vlastně vzali. Samozřejmě je zde napřed pochopitelná skepse... následovaná ještě pochopitelnější zvědavostí! Avengers, a to prosím všichni, se pustí do sledování filmu příznačně pojmenovaného Thor
Názor: Povídka je, minimálně ze začátku, vlastně přepisem zmíněného filmu. Což by vás rozhodně nemělo odradit, jelikož mě autorčin popis rozhodně nezklamal. Děj se však nemotá jenom kolem filmu, v pozadí se postupně připravuje půda pro navazující povídky. Thor konečně uvidí, co se dělo na Asgardu, když byl vyhnán na Zemi, Avengers se i při počáteční nedůvěře přece jen trošku zklidní a uznají, že některé věci by dostaly do kolen i je, a že se tudíž s jistými motivy dovedou ztotožnit, a Loki se marně vzteká v cele.
pozn. (24.09.2022).: NA FF.NET NEDOSTUPNÉ, zálohováno

3. Bargaining (ff.net) od proantagonist
Kapitoly: 26
Slova: asi 116 000 
Žánr: Drama/Angst
Pár: Thor/Jane
Když se Loki ocitne tváří v tvář vyhlídce na věčnost strávenou bez svého bratra, rozhodne se uzavřít dohodu a změnit minulost. Post TDW
Názor: Už jen pohnutky k začátku příběhu se zdají být podezřele nesobecké, a jak se ukáže, nic není takové, jako se na první (druhý, třetí...) pohled zdá. Lokimu se povede dostat druhou šanci, tzv. uklidit nepořádek po všech třech filmech, ve kterých se zatím ukázal. Má to svou cenu, samozřejmě, ale o tu zatím není třeba se starat. Protože i když chtěl Thora opakovaně zabít, nikdy ho nechtěl... jakože vážně zabít.
Varování: násilí, vulgarismy

4. No Such Liberty (AO3) nebo na fanfiction.net anebo na livejournal od Xparrot
Kapitoly: 32
Slova: asi 150 000
Žánr: Dobrodružné, drama, rodina, angst
Pár: ---
Po invazi na New York přivedl Thor Lokiho zpátky domů v okovech. Jenže to neznamená, že Lokiho plány jsou zcela zhaceny, a neznamená to, že se Thor svého bratra vzdal. A když se objeví Thanos a chce se zmocnit toho, o co kvůli Lokiho prohře na Zemi přišel, na kterou stranu se Loki přidá?
Názor: Otázka, která nás provádí celým příběhem a zároveň není nikdy zodpovězena, se mi na tom překvapivě líbila, a to i přes jistou frustraci z nedostatku informací - byl to skutečně Loki, kdo chtěl zotročit lidstvo, nebo ho vedl Thanos, skutečný záporák toho nejtěžšího kalibru?
A my nevíme, Thor neví, a Loki nejspíš taky ne, a možná je to tak dobře. Líbí se mi ta krásná vyváženost - že nám tu boha neplechy nepředloží coby zvráceného zločince, ale ani jako nevinnou oběť. To se nepovede jen tak někomu.
Mimořádné plus padá k OC postavám, pohledu na Asgard a jejich politiku, pár projevů šílenství a i menší angažovanost Avengers ke konci.

Varování: abych citovala autorčiny tagy: Thor feels, Loki feels, so many feels

5. Amateur Theatrics (AO3) od galaxysoup Přeloženo! Seznam českých kapitol je tady
Kapitoly: 28
Žánr: akční, dobrodružné, humor (+ H/C, angst)
Pár: ---
Thorova typická metoda řešení problémů (mocný švih Mjolnirem) se u magického artefaktu projeví jako neúspěšná, a jeho druhá metoda (ještě mocnější švih Mjolnirem) se ukáže jako naprosto katastrofická.
Názor: Thor stále nechápe, že do magických přístrojů, jejichž původ ani důvod neznáme, není radno mlátit. Inu, a jako důsledek jeho nepoučitelnosti vznikne nádherná povídka, milá a úsměvná a místy roztomilá, občas pěkně dramatická a napínavá, ale smířlivá a uspokojivá, a to i přes zdánlivě bezvýchodnou situaci. Avengers si užijí, Coulson ani Fury už tolik ne, my si užijeme, a na konci si všichni oddechnou. Rozhodně doporučuju, patří k mým srdcovkám.
Varování: fluff, fluff, fluffy fluff


poslední úprava článku: 25. 9. 2022
Share:
spacer

Žádné komentáře:

Okomentovat